• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Bataty / Krem z batatów i kukurydzy

Bataty Bezglutenowa Kokos Marchew Pietruszka Por Wegańska Wegetariańska Wiosna Zupa

Krem z batatów i kukurydzy

3-1-7

Zupa krem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni.
Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych.
Na słodko z jogurtem kokosowym lub wyraziście z serkiem kozim.
Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie.

Krem z batatów i kukurydzy
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 godzina
Czas całkowity
1 godzina 10 min
 
Ilość porcji: 3
Składniki
  • 3 średnie bataty
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 3 ziarna kardamonu
  • 1l. wody
  • 2 puszki kukurydzy
  • 3 łyżki serka koziego/jogurtu kokosowego lub mleczka kokosowego
  • ---- Przyprawy:
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka kozieradki
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • ½ łyżeczki kurkumu
  • ½ łyżeczki chili
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól do smaku
Wykonanie
  1. Wykonanie:
  2. Bataty obieramy.
  3. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka).
  4. Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę.
  5. Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień.
  6. Blendujemy na gładką masę.
  7. Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy, czyli jogurt, mleczko itd.
Uwagi
Podajemy z jednym z dodatków: jogurt kokosowy, serek kozi, śmietana, mleczko kokosowe.
3.5.3208

 

3-1-6

Podobne przepisy

  • Wegańska grochowaWegańska grochowa
  • Perfekcyjny bulion warzywnyPerfekcyjny bulion warzywny
  • Zupa krem z białych warzywZupa krem z białych warzyw
  • Kapuśniak warzywny z białej kapustyKapuśniak warzywny z białej kapusty


Leave a Comment

Zupa z pokrzywy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in