Zupa krem z batatami, kukurydzą czyli wiosna w kuchni.
Zupę można zrobić w dwóch wersjach smakowych.
Na słodko z jogurtem kokosowym lub wyraziście z serkiem kozim.
Krem jest bardzo ciekawą propozycją do podania na imprezie rodzinnej, towarzyskiej. Wygląda wykwintnie i smakuje wybornie.
Krem z batatów i kukurydzy
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 3
Składniki
- 3 średnie bataty
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- 3 ziarna kardamonu
- 1l. wody
- 2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki serka koziego/jogurtu kokosowego lub mleczka kokosowego
- ---- Przyprawy:
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumu
- ½ łyżeczki chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
Wykonanie
- Wykonanie:
- Bataty obieramy.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka).
- Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę.
- Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień.
- Blendujemy na gładką masę.
- Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy, czyli jogurt, mleczko itd.
Uwagi
Podajemy z jednym z dodatków: jogurt kokosowy, serek kozi, śmietana, mleczko kokosowe.
Dodaj komentarz