Krem z batatów i kukurydzy
Ilość porcji: 3
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
- 3 średnie bataty
- 1 marchew
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki startego imbiru
- 3 ziarna kardamonu
- 1l. wody
- 2 puszki kukurydzy
- 3 łyżki serka koziego/jogurtu kokosowego lub mleczka kokosowego
- ---- Przyprawy:
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka kozieradki
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumu
- ½ łyżeczki chili
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól do smaku
- Wykonanie:
- Bataty obieramy.
- Do garnka wlewamy wodę i dodajemy wszystkie składniki oprócz ostatniego (serka koziego/jogurtu kokosowego/mleczka).
- Gotujemy pod przykryciem ok.50 min. po tym czasie wyjmujemy z zupy marchew, por, pietruszkę, cebulę.
- Dodajemy serek bądź inny "biały" dodatek, przyprawy i gotujemy jeszcze ok.10 min, Mały ogień.
- Blendujemy na gładką masę.
- Podajemy z składnikiem, którego użyliśmy wcześniej do zupy, czyli jogurt, mleczko itd.
Podajemy z jednym z dodatków: jogurt kokosowy, serek kozi, śmietana, mleczko kokosowe.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/krem/
3.5.3208