• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Kapuśniak warzywny z białej kapusty

Bezglutenowa Jesień Kapusta Marchew Pietruszka Pomidory Wegańska Ziemniaki Zima Zupa

Kapuśniak warzywny z białej kapusty

DSC_0020

Kapuśniak warzywny tylko z białej kapusty.

Mocno rozgrzewający i aromatyczny. Robię go jesienią i w zimę, żeby się rozgrzać. Proponuję taką wersję ostrzejszą, jest bardziej wyrazista i pozytywnie wpływa na metabolizm.

Kapuśniak można podawać z chlebem. Przepis jest na duży garnek wystarczający na dwa dni. Polecam.
Przepis na bulion znajdziecie tutaj : Bulion warzywny

Kapuśniak warzywny z białej kapusty. Mocno rozgrzewający.
 
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
45 min
Czas całkowity
50 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 ziela angielskie
  • 1 łyżka kminku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2,5l bulionu warzywnego
  • 2 średnie marchewki
  • 1 pietruszka
  • 6-7 ziemniaków
  • ½ kapusty białej
  • 3 borowiki suszone
  • 200ml koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
  • pęczek koperku świeżego
  • 1 łyżeczka chili
  • sól i pieprz
Wykonanie
  1. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulą, ziele angielskie i kminek. Smażymy ok 5 minut.
  2. Wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i kapustę. Dodajemy borowiki, sól i pieprz. Gotujemy 20 minut.
  3. Po tym czasie dodajemy koncentrat, ocet i gotujemy jeszcze ok. 10-20min, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodajemy koperek, czosnek niedźwiedzi, chili i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
3.5.3208

 

 

Podobne przepisy

  • Wegańska grochowaWegańska grochowa
  • Zupa z pokrzywyZupa z pokrzywy
  • Krem z batatów i kukurydzyKrem z batatów i kukurydzy
  • Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.


Leave a Comment

« Koktajl z buraka czerwonego
Granola domowa »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in