Kapuśniak warzywny tylko z białej kapusty.
Mocno rozgrzewający i aromatyczny. Robię go jesienią i w zimę, żeby się rozgrzać. Proponuję taką wersję ostrzejszą, jest bardziej wyrazista i pozytywnie wpływa na metabolizm.
Kapuśniak można podawać z chlebem. Przepis jest na duży garnek wystarczający na dwa dni. Polecam.
Przepis na bulion znajdziecie tutaj : Bulion warzywny
Kapuśniak warzywny z białej kapusty. Mocno rozgrzewający.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 4 ziela angielskie
- 1 łyżka kminku
- 2 łyżki oliwy
- 2,5l bulionu warzywnego
- 2 średnie marchewki
- 1 pietruszka
- 6-7 ziemniaków
- ½ kapusty białej
- 3 borowiki suszone
- 200ml koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki czosnku niedźwiedziego
- pęczek koperku świeżego
- 1 łyżeczka chili
- sól i pieprz
Wykonanie
- Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Do głębokiego garnka wlewamy oliwę i wrzucamy czosnek z cebulą, ziele angielskie i kminek. Smażymy ok 5 minut.
- Wlewamy bulion i dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, marchew, pietruszkę i kapustę. Dodajemy borowiki, sól i pieprz. Gotujemy 20 minut.
- Po tym czasie dodajemy koncentrat, ocet i gotujemy jeszcze ok. 10-20min, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodajemy koperek, czosnek niedźwiedzi, chili i mieszamy. Solimy i pieprzymy do smaku.
Dodaj komentarz