• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Bez kategorii / Wegańska grochowa

Bez kategorii Bezglutenowa Jesień Marchew Pietruszka Seler Seler naciowy Soczewica Wegańska Ziemniaki Zupa

Wegańska grochowa

DSC_0140

Zupa grochowa kojarzy mi się z dzieciństwa.

Chciałam ją przygotować w zdrowy sposób, aby była bez zasmażki, śmietany i kostki rosołowej.

Taką zupę właśnie chcę zaproponować.

Smakuje wyśmienicie i nie czuć różnicy 🙂

Wegańska grochowa
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Czas całkowity
40 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • woda 2,5l
  • 2 łodygi selera naciowego
  • ⅓ pora
  • seler mały
  • pietruszka korzeń
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • szklanka grochu łuskanego
  • szklanka soczewicy czerwonej
  • 4 ziela angielskie
  • 3 liście laurowe
  • szczypta chili
  • sól
  • pieprz
  • gałązka rozmarynu
  • 4 ziemniaki
  • ⅓ tofu wędzonego
  • natka pietruszki
Wykonanie
  1. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy selera naciowego, por, pietruszkę i seler pokrojony na mniejsze części, cebulę, czosnek.
  2. Marchewkę kroimy w plastry i dodajemy do garnka.
  3. Wrzucamy soczewice i groch, ziele, liście laurowe, rozmaryn i przyprawiamy.
  4. Gotujemy na małym ogniu ok 10 min. W tym czasie przygotowujemy tofu i ziemniaki, które kroimy w gruba kostkę . Dodajemy do zupy i gotujemy przez kolejne 20 min, aż warzywa będą miękkie, a soczewica czerwona zupełnie się rozpadać.
  5. Na koniec wyjmujemy z garnka włoszczyznę, oprócz marchewki, doprawiamy sola i pieprzem i posypujemy natką pietruszki.
3.5.3208

 

Podobne przepisy

  • Perfekcyjny bulion warzywnyPerfekcyjny bulion warzywny
  • Zupa marokańska HariraZupa marokańska Harira
  • Krem z batatów i kukurydzyKrem z batatów i kukurydzy
  • Kapuśniak warzywny z białej kapustyKapuśniak warzywny z białej kapusty


Leave a Comment

« Pasta Adzuki
Koktajl z buraka czerwonego »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in