• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Marchew / Zupa z pokrzywy

Marchew Obiad Pietruszka Wegetariańska Wiosna Zdrowie Ziemniaki Zupa

Zupa z pokrzywy

DSC_0297(2)

Jak słyszysz zupa z pokrzywy pewnie myślisz co za “wynalazek”, ale chcę Cię zapewnić, że ta zupa Cię zaskoczy smakiem. To wiosenny, sezonowy rarytas, który na stałe wpisze się do Twojego menu, o ile spróbujesz 🙂 Ja tą zupę pierwszy raz jadłam w Ziołowym Zakątku w Korycinach i to tam podpytałam o przepis 🙂

Do czego mogę ją porównać?

Najbardziej smak przypomina mi zupę szczawiową, jednak jest to inny bardzo oryginalny smak. Zupa jest bardzo zdrowa. Pokrzywa zawiera mnóstwo żelaza, dlatego zaleca się ją w niedoborach tego pierwiastka. Dodatkowo pokrzywa działa leczniczo na schorzenia układu moczowego. Pokrzywa to źródło wielu pierwiastków takich jak wapń, krzem, magnez, jak również witamin: A, C, E i K, czyli ta zupa to samo zdrowie. Korzystajcie z tego, kiedy jest sezon.

Pokrzywę zbieramy z terenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju.

Zupa z pokrzywy
 
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
30 min
Czas całkowity
50 min
 
Ilość porcji: 4
Składniki
  • por
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 małe pietruszki
  • 1 cebula
  • pęczek lubczyku
  • 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe
  • 2l wody
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki)
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • szczypta chili
Wykonanie
  1. Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny.
  2. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach).
  5. Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
  6. Na koniec w miseczce przygotowujemy śmietanę z jajkiem i mąką. Mieszamy dokładnie, dodajemy trochę wody gorącej z bulionu i mieszamy energicznie. Całość wlewamy do zupy. Doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem ziołowym, solą i chili.
  7. Smacznego 🙂
3.5.3208

DSC_0314

Podobne przepisy

  • Kapuśniak warzywny z białej kapustyKapuśniak warzywny z białej kapusty
  • Wegańska grochowaWegańska grochowa
  • Perfekcyjny bulion warzywnyPerfekcyjny bulion warzywny
  • Krem z batatów i kukurydzyKrem z batatów i kukurydzy


Leave a Comment

« Krem z batatów i kukurydzy
Makaron z zielonymi szparagami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in