• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Posiłki / Makarony / Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem

Makarony Pomidory Wegańska Wiosna

Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem

makaron3

Makarony, makarony. Moje ulubione potrawy. Myślę, że moja świadomość kulinarna urodziła się we Włoszech. Nigdy nie robię takiego samego makaronu, zawsze coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno, ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji.

Smacznego.

Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem
 
Drukuj
Czas przygotowania
8 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
18 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty)
  • 1 szklanka nasion słonecznika
  • 1 mała papryczka chili
  • 1 słoik pomidorów suszonych
  • 2 łyżki oleju z pomidorów z samego dna wraz z ziołami
  • 150g oliwek zielonych
  • sos:
  • 2 łyżki musztardy
  • 2 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki mleczka kokosowego
Wykonanie
  1. Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg.
  2. Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
  3. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min.
  4. Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
  5. Po około 2 minutach dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i oliwki również pokrojone na mniejsze części.
  6. Następnie na patelnię dodajemy makaron i słonecznik.
  7. Mieszamy wszystkie składniki na sos i dodajemy do makaronu. Wszystko łączymy i chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu.
  8. Podajemy na ciepło.
3.5.3208

makaron4

Podobne przepisy

  • Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiemMakaron z sosem pomidorowym i szpinakiem
  • Makaron z kulkami tofu i sosem pomidorowymMakaron z kulkami tofu i sosem pomidorowym
  • Hummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymiHummus śródziemnomorski z oliwkami i pomidorami suszonymi
  • Makaron z zielonymi szparagamiMakaron z zielonymi szparagami


1 Comment

« Deser z owocami i nasionami chia
Orzeźwiająca lemoniada pietruszka+malina »

Comments

  1. Emma says

    25 kwietnia 2017 at 20:43

    So excited I found this article as it made things much querkic!

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in