Makarony, makarony. Moje ulubione potrawy. Myślę, że moja świadomość kulinarna urodziła się we Włoszech. Nigdy nie robię takiego samego makaronu, zawsze coś zmieniam, dodaję, eksperymentuję. Ten makaron jest na wzór takiej popularnej makaronowej sałatki na zimno, ale w wersji bez kurczaka i z sosem który opracowałam do perfekcji.
Smacznego.
Makaron z suszonymi pomidorami i slonecznikiem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 300g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarnisty)
- 1 szklanka nasion słonecznika
- 1 mała papryczka chili
- 1 słoik pomidorów suszonych
- 2 łyżki oleju z pomidorów z samego dna wraz z ziołami
- 150g oliwek zielonych
- sos:
- 2 łyżki musztardy
- 2 łyżki ketchupu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki mleczka kokosowego
Wykonanie
- Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Termoobieg.
- Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu.
- Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ziarna słonecznika równomiernie rozsypujemy na blasze. Czas prażenia około 5 min.
- Na patelni rozgrzewamy olej i dodajemy pokrojoną papryczkę chili.
- Po około 2 minutach dodajemy pokrojone w paski pomidory suszone i oliwki również pokrojone na mniejsze części.
- Następnie na patelnię dodajemy makaron i słonecznik.
- Mieszamy wszystkie składniki na sos i dodajemy do makaronu. Wszystko łączymy i chwilę jeszcze zostawiamy na ogniu.
- Podajemy na ciepło.
Emma says
So excited I found this article as it made things much querkic!
Kasia says
Robilam to danie i jest naprawdę smaczne. Uwielbiam Suszone pomidory. Trafiło to w nasze gusta.