• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Cukinia / Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix

Cukinia Jesień Marchew Pietruszka Śniadania Wegetariańska

Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix

DSC_0588

Ten pasztet cieszy się bardzo dużym zainteresowaniem na blogu. Wchodzicie na niego najchętniej 🙂
Spróbowałam zatem zrobić, wersję na Thermomixa.
Wyszedł wspaniały!
Tu macie link do wersji standardowej: Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

5.0 from 1 reviews
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg - WERSJA Thermomix
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
1 godzina
Czas całkowity
1 godzina 10 min
 
Składniki
  • 800-900g cukinii -1 duża cukinia lub 2 mniejsze (ze skórką ale bez pestek!)
  • 1 duża marchewka
  • 2 cebule
  • 1 papryczka chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 60g oliwy z oliwek
  • ½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 jajka całe
  • pęczek natki pietruszki posiekany
  • duży pęczek świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd.
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra - dół.
  2. Cukinię i marchewkę rozdrobnij - 8sek/obr4. Pomóż sobie kopystką.
  3. Dokładnie odciśnij sok i przełóż do dużej miski.
  4. Zioła i chili rozdrobnij - 5sek/obr6. Zgarnij kopystką na dno.
  5. Dodaj do pojemnika cebulę i czosnek - 5sek/obr5.
  6. Dodaj oliwę i duś - 5min/100*/obr2, wsteczne
  7. Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  8. Do miski z cukinią dodaj podsmażone zioła z cebulą, bułkę tartą, przyprawy, jajka, pietruszkę. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Masę przełóż do foremki.
  10. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Uwagi
Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.
3.5.3208

Podobne przepisy

  • Pasztet z cukinii Agnieszki MaciągPasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
  • Leczo wegetariańskie. PYCHALeczo wegetariańskie. PYCHA
  • Wegańska grochowaWegańska grochowa
  • Krem z batatów i kukurydzyKrem z batatów i kukurydzy


4 komentarze

« Herbata rozgrzewająca imbir + cynamon + anyż
Koktajl banan + gruszka + kaki »

Comments

  1. Katarzyna Osobka says

    3 października 2016 at 16:00

    Cos wspanialego! Dziekuje za przepis.

    Odpowiedz
  2. Ewa says

    22 marca 2017 at 13:20

    Wyglada obłędnie!!Czy można zamienić jajka na siemię lniane? I wtedy jakie proporcje? I wersje wegańska wtedy wykonać?z góry dziekuje za odpowiedz

    Odpowiedz
  3. Agata says

    26 lipca 2017 at 11:02

    W jakiej temperaturze piec pasztet?
    Pozdrawiam Agata

    Odpowiedz
    • Apetyt na Zielone says

      27 lipca 2017 at 17:10

      200 stopni 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in