• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu

Bezglutenowa Makarony Marchew Obiad Papryka Por Seler naciowy Wegańska Zima

Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu

DSC_0855

Kiedy przeszłam na wegetarianizm, moi przyjaciele zaniepokoili się. Co teraz będą u mnie jeść? Tradycją bowiem jest, że jak mnie odwiedzają, zawsze robię jakieś pyszne jedzonko. Na pierwszy ogień podaję to właśnie danie. Jest lekkie, smaczne i można wybrać stopień ostrości w zależności od preferencji gości. Jak podaję im ten makaron przeważnie są zaskoczeni, że jest smacznie, a danie przecież bezmięsne (jakby tylko mięso miało smak 😉 ). Moje danie pokazowe, jest do Waszej dyspozycji.

Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
 
Drukuj
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 200g makaronu ryżowego
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • ½ papryczki chili
  • 2 marchewki
  • 3 łodygi selera naciowego
  • por
  • papryka czerwona
  • 4 łyżki sezamu
  • 5 łyżek sosu sojowego ciemnego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 1 łyżka cukru brązowego
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • sól do smaku
Wykonanie
  1. W pierwszej kolejności przygotowujemy warzywa: marchewkę, pora, paprykę kroimy w cienkie słupki. Seler naciowy kroimy w cienkie plastry.
  2. W woku rozgrzewamy olej i podsmażamy: papryczkę chili pokrojoną na drobno, wyciśnięty czosnek i imbir. Smażymy około 3-4 minuty.
  3. Do woka dodajemy pokrojone warzywa. Smażymy często mieszając. Warzywa nie mogą być uduszone. Powinny być al dente. Czas smażenia to około 10-15 minut.
  4. W międzyczasie przygotowujemy makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, przeważnie zalewamy wodą na ok 5 minut.
  5. W trakcie smażenia do warzyw dodajemy sezam.
  6. W miseczce tworzymy sos - mieszamy sos sojowy z octem ryżowym i cukrem.
  7. Do gotowych warzyw dodajemy makaron wyciągnięty z wody i zalewamy sosem. Ważne aby makaron nie stał długo, ponieważ się poskleja i będzie go trudniej wymieszać.
  8. Doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą.
3.5.3208

DSC_0883

Podobne przepisy

  • Makaron ryżowy z warzywami. 15 minut!Makaron ryżowy z warzywami. 15 minut!
  • Perfekcyjny bulion warzywnyPerfekcyjny bulion warzywny
  • Wegańska grochowaWegańska grochowa
  • Zupa marokańska HariraZupa marokańska Harira


Leave a Comment

« Placuszki z serka wiejskiego z owocami suszonymi i orzechami
Koktajl ananas+banan+mango »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in