• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny

Bezglutenowa Ciecierzyca Jesień Kolacje Marchew Wegańska

Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny

DSC_0416

Super prosty przepis i na prawdę szybki. Jedyna rzecz to musimy wcześniej namoczyć ciecierzycę, najlepiej przez noc i działamy 🙂
Jeżeli lubicie trochę ostrzejszą wersję dodajcie pastę tandoori, będzie bardzo wyrazisty i zniknie szybko ze stołu.
Pasztet ten to moja wariacja na temat zdrowych, smacznych świąt, bez zbędnego tłuszczu, bez zbędnych kalorii i pysznie.
Mam nadzieję, że spróbujecie.

Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny.
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
2 godziny 30 min
Czas całkowity
2 godziny 40 min
 
Składniki
  • 200g ciecierzycy suchej
  • 1 cebula czerwona
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 marchewki średnie
  • 4 łyżeczki zmielonego lnu lub siemienia lnianego
  • ½ szklanki mleka roślinnego/wody
  • 1 łyżeczka papryki ostrej
  • 1 łyżeczka pieprzu białego
  • Po 1 łyżeczce: rozmarynu, tymianku i lubczyku
  • 1 łyżka pasty tandoori ( opcjonalnie)
  • sól do smaku
Wykonanie
  1. Ciecierzycę płuczemy i moczymy min.10 godzin.
  2. Cieciorkę wrzucamy do gorącej wody i gotujemy, aż do miękkości ok 1.5 godziny.
  3. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
  4. Rozgrzewamy olej i dodajemy marchew, cebulę, czosnek. Solimy. Smażymy około 7 minut aż będą warzywa miękkie.
  5. W garnuszku przygotowujemy siemię lniane, które zalewamy wodą lub mlekiem (ewentualnie pół na pół) i mieszamy do uzyskania jednolitej galaretowatej masy.
  6. Odcedzoną ciecierzycę włożyć do miski i rozmiksować ręcznym blenderem. Dodać marchew z cebulą, siemię lniane, przyprawy. Wymieszać.
  7. Foremkę keksową posmarować tłuszczem i oprószyć łyżką mielonego siemienia lnianego (silikonowej formy nie trzeba natłuszczać). Wyłożyć masę, uklepać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Termoobieg. Piec przez 50 minut. Kroić po ostudzeniu.
3.5.3208

DSC_0433 (2)

Podobne przepisy

  • Pasztet żurawinowo-pistacjowyPasztet żurawinowo-pistacjowy
  • Chipsy buraczane z musem z ciecierzycyChipsy buraczane z musem z ciecierzycy
  • Pasztet z cukinii Agnieszki MaciągPasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
  • Smalec z fasoli. Wegański.Smalec z fasoli. Wegański.


3 komentarze

« Koktajl wzmacniający odporność. Jabłka + cytryna + pomarańcza
Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie. »

Comments

  1. Badua says

    31 sierpnia 2017 at 16:25

    Robię drugi raz! Bardzo dobry poprzez zioła fajnie doprawiony i wyrazisty. Tata się nabrał i myślał ze drobiowy Bardzo polecam

    Odpowiedz
  2. Gosia says

    8 maja 2018 at 11:47

    czy zamiast suchej ciecierzycy można dodać cieciorkę ze słoika?

    Odpowiedz
    • Magda says

      9 maja 2018 at 09:44

      Tak oczywiście.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in