• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Cukinia / Meksykańska tortilla czyli wege burrito

Cukinia Fasola Kolacje Lato Papryka Pomidory Wegańska

Meksykańska tortilla czyli wege burrito

DSC_0304

Co to takiego burrito?
Burrito to danie kuchni meksykańskiej czyli ciepła tortilla wypełniona farszem składającym się z różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula.
Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa.
Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu.

Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe.

5.0 from 5 reviews
Meksykańska tortilla czyli wege burrito.
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Czas całkowity
35 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 średni pomidor
  • 1 mała cukinia
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • ⅓ łyżeczki papryki ostrej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • szczypta kardamonu (opcjonalnie)
  • 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • ⅓ szklanki wody
  • sól, pieprz do smaku
  • pieprz cayenne (jak ktoś lubi ostro)
  • 4 tortille ( najlepiej pełnoziarniste)
Wykonanie
  1. ----- Farsz:
  2. Przygotowujemy warzywa - czosnek, cebulę, paprykę, pomidory i cukinię kroimy w kostkę.
  3. Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy ok. 5 minut.
  4. Dodajemy paprykę, pomidory, cukinię, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Smażymy dalej około 20 minut.
  5. Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy koncentrat, wodę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i cayenne.
  6. ----- Nadziewanie:
  7. Tortillę rozkładamy na talerzu i podgrzewamy w mikrofali (ok 15-30 sekund).
  8. Na gorącą tortillę nakładamy farsz, rozprowadzając na tortilli (omijając brzegi).
  9. Dwa boki składamy do siebie, aby się stykały.
  10. Zawijamy do środka i po zwinięciu przyduszamy.
  11. Wkładamy na suchą patelnię zawinięciem do dołu.
3.5.3208

1DSC_0344

Podobne przepisy

  • Pasta AdzukiPasta Adzuki
  • Makaron z sosem pomidorowym i szpinakiemMakaron z sosem pomidorowym i szpinakiem
  • Leczo wegetariańskie. PYCHALeczo wegetariańskie. PYCHA
  • Smalec z fasoli. Wegański.Smalec z fasoli. Wegański.


6 komentarzy

« Kokosowe kulki mocy. Mega.
Panierka z cieciorki. Najlepsza na świecie. Bezglutenowa. »

Comments

  1. Piotr says

    9 września 2017 at 18:10

    Spoko jak się doda mięso.

    Odpowiedz
  2. Lena says

    2 października 2017 at 14:36

    Mój ulubiony przepis na tortille. Dziękuję.

    Odpowiedz
  3. Sanuye says

    7 lutego 2018 at 18:33

    Właśnie wypróbowałam Twój przepis i jest naprawdę przepyszny. Zdecydowanie dla wielbicieli kuchni meksykańskiej ale oczywiście nie tylko. Wszystko tu się pięknie łączy. Dodałam tylko kilka małych kostek wędzonego tofu a tortille “podgotowałam” w parowarze, reszta wedle przepisu i wyszło idealnie. Dziękuje i pozdrawiam 🙂

    Odpowiedz
  4. nerka says

    10 lipca 2018 at 14:06

    ja użyłam tylko papryki słodkiej pieprzu cayenne i kardamonu i tez jest przepyszne (i bez papryki bo nie lubię)
    mistrzostwo!!!

    Odpowiedz
  5. Monika says

    10 listopada 2019 at 18:37

    Super przepis! Dzisiaj zrobiłam i burrito wyszły przeepyyyszne 🙂

    Odpowiedz
  6. Edyta says

    12 listopada 2019 at 12:47

    Super przepis, dziękuję! To naprawdę było naprawdę smaczne!
    Tylko to na pewno nie jest na dwie porcje, bo robiłam mniejsze tortille i wyszło mi ich 8, takich większych to pewnie z 6, a i tak dałam pół puszki kukurydzy zamiast całej. Jak dla mnie to tu są spokojnie 4 porcje 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in