Co to takiego burrito?
Burrito to danie kuchni meksykańskiej czyli ciepła tortilla wypełniona farszem składającym się z różnych składników przeważnie mięso, kukurydza, fasola, cebula.
Jak widzicie, zaproponowałam Wam wersję wegetariańską, bez mięsa.
Ja lubię kuchnię meksykańską na ostro, z dodatkiem chili, ale możecie zdecydować jaki będzie poziom ostrości, ponieważ pieprz cayenne dodajecie na samym końcu.
Jeżeli lubicie chrupiącą tortillę, to polecam podgrzać ją na patelni. Ja nie dodaję żadnego sosu, bo danie samo w sobie jest ciekawe.
Meksykańska tortilla czyli wege burrito.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 1 łyżka oleju (ja dałam kokosowy)
- 1 czerwona papryka
- 1 średni pomidor
- 1 mała cukinia
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka kukurydzy
- 1 łyżka papryki słodkiej
- ⅓ łyżeczki papryki ostrej
- 1 łyżeczka kurkumy
- szczypta kardamonu (opcjonalnie)
- 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- ⅓ szklanki wody
- sól, pieprz do smaku
- pieprz cayenne (jak ktoś lubi ostro)
- 4 tortille ( najlepiej pełnoziarniste)
Wykonanie
- ----- Farsz:
- Przygotowujemy warzywa - czosnek, cebulę, paprykę, pomidory i cukinię kroimy w kostkę.
- Rozgrzewamy patelnię z olejem i wrzucamy czosnek, cebulę. Smażymy ok. 5 minut.
- Dodajemy paprykę, pomidory, cukinię, fasolę, kukurydzę i przyprawy. Smażymy dalej około 20 minut.
- Kilka minut przed końcem smażenia dodajemy koncentrat, wodę. Doprawiamy solą, pieprzem czarnym i cayenne.
- ----- Nadziewanie:
- Tortillę rozkładamy na talerzu i podgrzewamy w mikrofali (ok 15-30 sekund).
- Na gorącą tortillę nakładamy farsz, rozprowadzając na tortilli (omijając brzegi).
- Dwa boki składamy do siebie, aby się stykały.
- Zawijamy do środka i po zwinięciu przyduszamy.
- Wkładamy na suchą patelnię zawinięciem do dołu.
Piotr says
Spoko jak się doda mięso.
Lena says
Mój ulubiony przepis na tortille. Dziękuję.
Sanuye says
Właśnie wypróbowałam Twój przepis i jest naprawdę przepyszny. Zdecydowanie dla wielbicieli kuchni meksykańskiej ale oczywiście nie tylko. Wszystko tu się pięknie łączy. Dodałam tylko kilka małych kostek wędzonego tofu a tortille “podgotowałam” w parowarze, reszta wedle przepisu i wyszło idealnie. Dziękuje i pozdrawiam 🙂
nerka says
ja użyłam tylko papryki słodkiej pieprzu cayenne i kardamonu i tez jest przepyszne (i bez papryki bo nie lubię)
mistrzostwo!!!
Monika says
Super przepis! Dzisiaj zrobiłam i burrito wyszły przeepyyyszne 🙂
Edyta says
Super przepis, dziękuję! To naprawdę było naprawdę smaczne!
Tylko to na pewno nie jest na dwie porcje, bo robiłam mniejsze tortille i wyszło mi ich 8, takich większych to pewnie z 6, a i tak dałam pół puszki kukurydzy zamiast całej. Jak dla mnie to tu są spokojnie 4 porcje 😉
Paula says
Ale to było dobre kolejny raz sie przekonałam, ze typowo miesne dania sa rownie pyszne bez miesa!
Zamiast wody i przecieru dałam passate! Mniam ❤️
Magda says
Pyszne! Zrobiłam do tego sos jogurtowy z limonką i kolendrą i domową tortille. Polecam :))
Iza says
Zamiast koncentratu pomidorowego dodałam ketchup i przed zawinięciem posypałam warzywa startym serem żółtym. Wyszło przepyszne!
Zosia says
Czy w tym przepisie można fasolę czerwoną zastąpić czarną?
Magda says
można 🙂
Bob says
Fajny przepis