Carry wegetariańskie może być bardzo pożywne i pełne wartościowych składników.
Bataty nadają delikatną słodycz, przyprawy wzmacniają smak i aromat.
Podajemy z sypkim ryżem.
CURRY WEGETARIAŃSKIE Z BATATAMI
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy: 1 łyżeczka imbiru, ½ łyżeczka ostrej papryki, 3 łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kminu rzymskiego w całości, ⅓ łyżeczki cynamonu
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 szklanka wody
- ½ szklanki czerwonej soczewicy
- 500 g batatów
- 1 puszka groszku zielonego
- 200 g kalafiora
- 250 ml mleka kokosowego
- sól i pieprz do smaku
- Do podania : ugotowany ryż
Wykonanie
- Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki cienkie. Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
- Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i czosnek, a także wszystkie przyprawy. Smażymy mieszając, aż do miękkości cebuli.
- Wlewamy następnie wodę, pomidory, soczewicę czerwoną i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy bataty gotujemy pod przykryciem ok 25 minut.
- Po tym czasie dodajemy kalafior w drobnych różyczkach, puszkę groszku zielonego, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu.
- Podajemy z ryżem.

SONY DSC
Dodaj komentarz