• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym

Bezglutenowa Dodatki Kapusta Lato Marchew Obiad Wegańska

Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym

 

DSC_0452

Danie letnie z składników typowo letnich.

Młoda kapusta, młode marchewki, pachnący koperek…. To jest gotowe danie obiadowe, obieram kilka ziemniaków i zdrowy sycący posiłek mam w 25 min.

Natomiast taka kapusta może być też dodatkiem do tradycyjnych polskich obiadów 🙂

Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym
 
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Czas całkowity
40 min
 
Ilość porcji: 2-4
Składniki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 marchewki średnie
  • 1 kapusta młoda
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2-3 łyźki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka octu winnego/ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • ½ łyźeczki pieprzu cayane
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju lnianego
Wykonanie
  1. Do dużego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokroioną na kostkę cebulę. Dodajemy paprykę i smażymy ok 5 min. często mieszając.
  2. Po tym czasie dodajemy marchewkę startą na tarce i poszatkowaną kapustę, dolewamy bulion. Mieszamy całość i dusimy ok 5 min.
  3. Następnie dodajemy koncentrat, passatę, ocet, sól, pieprz, cukier, tymianek i dusimy jeszcze ok 15 min, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodajemy posiekany koperek i olej lniany.
  5. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
3.5.3208

DSC_0421

 

Podobne przepisy

  • Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.
  • Kapuśniak warzywny z białej kapustyKapuśniak warzywny z białej kapusty
  • Wegańska grochowaWegańska grochowa
  • Perfekcyjny bulion warzywnyPerfekcyjny bulion warzywny


1 Comment

« Jak pić wodę, aby dobrze się nawodnić.
Koktajl maliny + jagody + awokado »

Comments

  1. find-way.net says

    6 września 2016 at 06:17

    Smakuje jak duszona kapusta z golabkow w sosie pomidorowym . Nie ukrywam, ze golabki same w sobie lubie, ale najlepsza ich czescia jest wlasnie ta miekka kapusta , w ktora sa zawiniete.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in