• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Bataty / Curry wegetariańskie z batatami

Bataty Bezglutenowa Jesień Kalafior Obiad Soczewica Wegańska Wiosna

Curry wegetariańskie z batatami

Carry wegetariańskie może być bardzo pożywne i pełne wartościowych składników.

Bataty nadają delikatną słodycz, przyprawy wzmacniają smak i aromat.

Podajemy z sypkim ryżem.

CURRY WEGETARIAŃSKIE Z BATATAMI
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
35 min
Czas całkowity
45 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: 1 łyżeczka imbiru, ½ łyżeczka ostrej papryki, 3 łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kminu rzymskiego w całości, ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 500 g batatów
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 200 g kalafiora
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  • Do podania : ugotowany ryż
Wykonanie
  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki cienkie. Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i czosnek, a także wszystkie przyprawy. Smażymy mieszając, aż do miękkości cebuli.
  3. Wlewamy następnie wodę, pomidory, soczewicę czerwoną i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy bataty gotujemy pod przykryciem ok 25 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy kalafior w drobnych różyczkach, puszkę groszku zielonego, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu.
  5. Podajemy z ryżem.
3.5.3251

 

SONY DSC

Podobne przepisy

  • Kalafior zapiekany z pomidoramiKalafior zapiekany z pomidorami
  • Kaszotto warzywneKaszotto warzywne
  • Krem z batatów i kukurydzyKrem z batatów i kukurydzy
  • Zupa krem z białych warzywZupa krem z białych warzyw


Leave a Comment

« Ziemniaki doskonałe Jamie Oliver’a 
Chipsy buraczane z musem z ciecierzycy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in