• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dodatki / Ziemniaki doskonałe Jamie Oliver’a 

Dodatki Jesień Lato Obiad Wegańska Wiosna Ziemniaki Zima

Ziemniaki doskonałe Jamie Oliver’a 

Te ziemniaki są wyjątkowe… o ile wyjątkowe mogą być ziemniaki

Przepis jest zaczerpnięty z rewelacyjnego przepisu Jamie Oliver’a

Co ja będę więcej mówić… to jest DOSKONAŁE

Ziemniaki doskonałe Jamie Oliver'a
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
65 min
Czas całkowity
1 godzina 15 min
 
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 1 kg ziemniaków
  • 5 łyżek oleju
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz
Wykonanie
  1. Ziemniaki obieramy i gotujemy 10 min razem z solą.
  2. Nagrzewamy piekarnik do 210 stopni.
  3. Ziemniaki odcedzamy i dość mocno potrząsamy w garnku, tak żeby aż się trochę "poobierały".
  4. Przygotowujemy blachę. Kładziemy na niej papier do pieczenia. Wysypujemy ziemniaki.
  5. W międzyczasie w miseczce przygotowujemy olej z octem, 1 gałązką posiekana rozmarynku
  6. Wylewamy na ziemniaki ciecz i dodatkowo pozostały rozmaryn i czosnek kładziemy między ziemniakami.
  7. Pieczemy 40 minut i po tym czasie otwieramy piekarnik i kopystką przyduszamy ziemniaki, aby popękały.
  8. Pieczemy jeszcze ok. 15 min, aż będą rumiane.
  9. Podajemy polane olejem np. lnianym, oprószone solą i świeżo mielonym pieprzem.
3.5.3251

 

Podobne przepisy

  • Ziemniaki z grilla z czosnkiem. IDEALNE.Ziemniaki z grilla z czosnkiem. IDEALNE.
  • Zupa z pokrzywyZupa z pokrzywy
  • Kapuśniak warzywny z białej kapustyKapuśniak warzywny z białej kapusty
  • Wegańska grochowaWegańska grochowa


Leave a Comment

« Ryż z jabłkami i cynamonem
Curry wegetariańskie z batatami »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in