• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Chipsy buraczane z musem z ciecierzycy

Bezglutenowa Burak czerwony Ciecierzyca Dodatki Jesień Lato Śniadania Wegańska Wegetariańska Wiosna Zima

Chipsy buraczane z musem z ciecierzycy

Lubicie takie proste przepisy?

Ten zestaw będzie idealny na imprezę, jako przekąska czy nawet propozycja na śniadanie.

Chrupiące chipsy z buraków z dipem na bazie ciecierzycy.

 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Czas całkowity
25 min
 
Składniki
  • 250 g dużych buraków
  • 3 gałązki świeżego tymianku
  • Oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 x 400g puszki ciecierzycy
  • 2 łyżki tahini
  • 1 cytryna
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • Oliwa z oliwek
  • Kiełki świeże
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 200ºC
  2. Buraczki obrać i pokroić w cienkie plastry, a następnie umieścić w misce. Polewamy 2 łyżkami oliwy z oliwek i oprószamy tymiankiem. Mieszamy.
  3. Rozłóż na papierze do pieczenia i piecz przez 15 minut lub do momentu, gdy będą chrupiące. Zostawiamy do ostygnięcia.
  4. Obierz i zmiażdż czosnek do blendera, a następnie wlej ciecierzycę z sokiem.
  5. Dodaj pozostałe składniki z łyżką oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i blenduj na gładką masę.
  6. Doprawić do smaku, a następnie wlać do małej miski, skropić oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia i podawać z chipsami i kiełkami.
3.5.3251

Przepis inspirowany Jamie Oliverem.

Podobne przepisy

  • Sałatka z bakłażana i granatuSałatka z bakłażana i granatu
  • Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.
  • Panierka z cieciorki. Najlepsza na świecie. Bezglutenowa.Panierka z cieciorki. Najlepsza na świecie. Bezglutenowa.
  • Zupa marokańska HariraZupa marokańska Harira


Leave a Comment

« Curry wegetariańskie z batatami
Grypa czy przeziębienie? Sprawdź »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in