przyprawy: 1 łyżeczka imbiru, ½ łyżeczka ostrej papryki, 3 łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kminu rzymskiego w całości, ⅓ łyżeczki cynamonu
1 puszka krojonych pomidorów
1 szklanka wody
½ szklanki czerwonej soczewicy
500 g batatów
1 puszka groszku zielonego
200 g kalafiora
250 ml mleka kokosowego
sól i pieprz do smaku
Do podania : ugotowany ryż
Wykonanie
Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki cienkie. Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i czosnek, a także wszystkie przyprawy. Smażymy mieszając, aż do miękkości cebuli.
Wlewamy następnie wodę, pomidory, soczewicę czerwoną i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy bataty gotujemy pod przykryciem ok 25 minut.
Po tym czasie dodajemy kalafior w drobnych różyczkach, puszkę groszku zielonego, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu.
Podajemy z ryżem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/curry-wegetarianskie-z-batatami/