CURRY WEGETARIAŃSKIE Z BATATAMI
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • przyprawy: 1 łyżeczka imbiru, ½ łyżeczka ostrej papryki, 3 łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki gałki muszkatołowej, ½ łyżeczki kminu rzymskiego w całości, ⅓ łyżeczki cynamonu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 szklanka wody
  • ½ szklanki czerwonej soczewicy
  • 500 g batatów
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 200 g kalafiora
  • 250 ml mleka kokosowego
  • sól i pieprz do smaku
  • Do podania : ugotowany ryż
Wykonanie
  1. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki cienkie. Bataty obieramy i kroimy w kostkę.
  2. Rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę i czosnek, a także wszystkie przyprawy. Smażymy mieszając, aż do miękkości cebuli.
  3. Wlewamy następnie wodę, pomidory, soczewicę czerwoną i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy bataty gotujemy pod przykryciem ok 25 minut.
  4. Po tym czasie dodajemy kalafior w drobnych różyczkach, puszkę groszku zielonego, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu.
  5. Podajemy z ryżem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/curry-wegetarianskie-z-batatami/