Zupa krem z białych warzyw… idealna latem. Bardzo prosta w wykonaniu i wyśmienita w smaku.
Ten przepis otrzymałam od Pani Joli z Bajkowa Zagroda.
Uwielbiam to miejsce ze względu na klimat, wege kuchnię i jogę. Właścicielka Kasia niesamowita osoba, od której można czerpać garściami. Bajkowa Zagroda słynie z warsztatów, które można znaleźć na FB Bajkowa Zagroda.
Jeżeli jesteś z okolic Radzymina polecam Ci zajęcia z Jogi Kundalinii, której ambasadorką i propagatorką w Polsce jest Agnieszka Maciąg.
Zupa krem z białych warzyw
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 30 g masła
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 por
- 2 pietruszki
- ½ selera
- 1 ziemniak
- 300 g kalafiora
- 750 ml bulionu warzywnego
- przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
Wykonanie
- W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, w międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora.
- Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty.
- Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu.
- Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez ok. 15 minut.
- Zmiksować na krem blenderem, jeżeli zupa jest za gęsta wystarczy dolać bulionu.
- Podawać z prażonymi płatkami migdałowymi.
Chwile uchwycone w Bajkowej Zagrodzie 🙂
mecooks says
Nie robiłam tego typu zupy jeszcze. Na pewno wypróbuję ten przepis.