• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Zdrowy dżem pomarańczowy z imbirem. Bez żelfixów!

Bezglutenowa Dodatki Lato Pomarańcza Wegańska Wegetariańska

Zdrowy dżem pomarańczowy z imbirem. Bez żelfixów!

Zdrowy dżem z pomarańczy.

Dlaczego ten wpis jest tak ważny?

Ponieważ dziś Ci powiem, dlaczego nie używam żelfiksów…

Używanie cukrów żelujących jest złem samym w sobie. Minimalna zawartość cukru jaką trzeba dodać używając żelfiksów lub cukru żelującego, to aż 350 g na 1 kg owoców!!! To bardzo DUŻO!

Ponadto, prawie wszystkie żelfiksy i cukry żelujące 2:1 oraz 3:1 dodatkowo zawierają w swoim składzie substancję konserwującą, zwykle jest to kwas sorbowy lub sorbinian potasu. Dlatego warto zadać sobie pytanie- czy chcemy aby dżem był zdrowy, czy aby mieć satysfakcję z tego że stoi na półce?

Dżem, który Wam polecam jest niskocukrowy, nie zawiera żadnych innych składników jak pomarańcze, imbir, cukier i woda, z czego najważniejsze jest to, że owoce są na pierwszym miejscu, nie cukier!

Konfitura jest idealna na kanapki, lub jako dodatek do herbatki.

 

Zdrowy dżem pomarańczowy z imbirem. Bez żelfixów!
 
Drukuj
Czas przygotowania
60 min
Czas gotowania
240 min
Czas całkowity
5 godziny
 
Składniki
  • 5 pomarańczy (najlepiej bezpestkowych, organicznych)
  • 2 szklanki cukru (lub wg smaku)
  • 2-3 szklanki wody (można dolać jak będzie za gęsty)
  • 2 łyżki imbiru sproszkowanego
Wykonanie
  1. Pomarańcze dokładnie sparz i wyszoruj.
  2. Skórkę z pomarańczy obierz najlepiej nożykiem oczkowym (aby była rzeczywiście sama skóra, bez białej części pomarańczy). Możesz je umieścić już w garnku w którym będziesz gotować dżem.
  3. Pomarańczom obetnij końce i ostrym nożem odetnij białe skórki tak aby odsłonić miąższ owoców.
  4. Pomarańczę pokrój na dość grubą kostkę i wrzuć do garnka gdzie są skórki. Tak zrób z wszystkimi pomarańczami.
  5. Zalej gorącą wodą pomarańcze i doprowadź do wrzenia. Dosyp cukier.
  6. Gotuj ok 2 godziny na małym ogniu- od czasu do czasu mieszając.
  7. Zostaw na noc do wystudzenia.
  8. Następnego dnia ponownie gotuj konfiturę - przez około 2 godziny - gdy konfitura zgęstnieje dodaj imbir i gotuj jeszcze 10 minut.
  9. Słoiczki na konfiturę umyj i wysusz.
  10. Przełóż konfiturę do słoików, dokładnie zakręć, a następnie wstaw do piekarnika (nagrzanego na 120 stopni) i pasteryzuj przez 20 minut.
  11. Po tym czasie piekarnik wyłącz.
  12. Poczekaj aż słoiczki ostygną.
  13. Gotowe 🙂
3.5.3208

 

 

 

 

Podobne przepisy

  • Herbata rozgrzewająca imbir + cynamon + anyżHerbata rozgrzewająca imbir + cynamon + anyż
  • Krem z batatów i kukurydzyKrem z batatów i kukurydzy
  • Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowymMłoda kapusta duszona w sosie pomidorowym
  • Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM.


2 komentarze

« Sałatka z ryżem
Zupa krem z białych warzyw »

Comments

  1. Kaśka says

    4 lipca 2018 at 10:59

    Takie zdrowe a imbir sproszkowany , nie można świeżego? Daje super aromat i posmak o wiele lepszy niż ten z torebki.
    Pozdrawiam

    Odpowiedz
    • Magda says

      4 lipca 2018 at 11:11

      Imbir mielony będzie w tym przypadku lepszy. Poza tym z imbirem są pewne niedogodności, jeżeli chodzi o kupowanie go w supermarkecie. Ja wolę kupić sproszkowany, przygotowywany na miejscu, niż transportowany, pryskany i odpowiednio konserwowany do podróży.
      Poza tym, to, ze imbir jest mielony, nie znaczy że przepis jest niezdrowy, bo popadamy w absurdy. Można się czepiać , że wodę ktoś dodaje z butelki plastikowej, albo że pomarańcze po wyparzeniu tracą część właściwości.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in