• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Sorbet truskawka + liście rzodkiewki + mango

Bezglutenowa Koktajle Lato Mango Śniadania truskawki Wegetariańska

Sorbet truskawka + liście rzodkiewki + mango

DSC_0055 (2)

Kolejna propozycja zdrowego sorbetu. Tym razem z liśćmi rzodkiewki, które jak się okazuje są cenniejsze niż korzeń. Liście są niedoceniane i trudno powiedzieć dlaczego, może powodem jest to, że mają trochę gorzkawy smak. Ten smak w tym sorbecie jest niewyczuwalny. Ja zachęcam do korzystania z liści w koktajlach, sorbetach i innych potrawach. Liście nie są odpadkiem, tylko pełnowartościowym produktem, który wzbogaci nasze menu i zaskoczy gości.

Właściwości liści rzodkiewki:

– źródło wit. C ( około 2 x lepsze źródło niż sok z cytryn),
– silne działanie przeciwnowotworowe (silniejsze niż brokułu),
– działanie odtruwające i oczyszczające z toksyn,

– poprawa trawienia i przemianę materii,
– źródło żelaza i wapnia (więcej niż w szpinaku),

– źródło fosforu,
– skuteczny lek przeciw żółtaczce,
– reguluje ciśnienie krwi,

Sorbet truskawka+liście rzodkiewki+mango
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
Czas całkowity
10 min
 
Ilość porcji: 4
Składniki
  • 200g mrożonych truskawek
  • pęczek liści rzodkiewek
  • 2 mango
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
  • 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie
  1. Liście rzodkiewki dokładnie myjemy. Liście żółte wyrzucamy.
  2. Mango obieramy ze skórki i wyrzucamy pestkę.
  3. Wszystkie składniki miksujemy i podajemy.
3.5.3208

 

Podobne przepisy

  • Deser z owocami i nasionami chiaDeser z owocami i nasionami chia
  • Chłodnik z botwinkiChłodnik z botwinki
  • Sorbet truskawka + szpinakSorbet truskawka + szpinak
  • Koktajl szpinak+truskawki+bananyKoktajl szpinak+truskawki+banany


Leave a Comment

« Koktajl kasza jaglana + ananas + banany + spirulina. Koktajl zdrowia
Krem do chleba: czekolada + orzechy + awokado »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in