• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Ciasta / Proste ciasto z bitą śmietaną

Ciasta Desery Jesień truskawki Wegetariańska Wiosna Zima

Proste ciasto z bitą śmietaną

 

Bardzo proste i szybkie ciasto. Dosłownie kilka produktów, gdzie prawdopodobnie większość masz w domu.

Bardzo rzadko daje takie propozycje biała mąka i bita śmietana… ale czasem na prawdę można też takie ciasto zrobić i zjeść je ze smakiem 🙂

Warto udekorować sezonowymi owocami np truskawki, borówki, jagody, maliny.

Proste ciasto z bitą śmietaną
 
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
35 min
Czas całkowity
50 min
 
Składniki
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki soli
  • 5 jajek (duże)
  • 1 szklanka cukru podzielona na ¾ i ¼ szklanki
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ⅓ szklanki mleka roślinnego
  • Syrop:
  • 340g mleka migdałowego
  • 250g słodzonego skondensowanego mleka (2/3 puszki)
  • ⅓ szklanki śmietany 30%
  • Krem:
  • 2 szklanki dobrze schłodzonej śmietany 30 lub 36%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 szklanka jagód, truskawek do dekoracji, opcjonalnie
Wykonanie
  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posmaruj masłem blachę 9x13 lub okrągłą. Przygotuj 3 miseczki.
  2. W dużej misce przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Oddziel białka i żółtka do pozostałych dwóch misek.
  3. Ubij żółtka z ¾ szklanki cukru za pomocą miksera na dużej prędkości, aż żółtka staną się jasnożółte (2 minuty). Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii.
  4. Ubij w kolejnej misce- białka z dużą prędkością, aż utworzą się miękkie szczyty (1 minuta). Przy włączonym mikserze wlej pozostałe ¼ szklanki cukru i ubijaj z dużą prędkością, aż białka będą sztywne, ale nie wyschną (1 minuta)
  5. Wlać mieszankę żółtka do mieszanki mąki i delikatnie połączyć łopatką.
  6. Delikatnie dodaj białka jaja szpatułką, aż się połączą wszystkie składniki. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i rozłożyć, aby wyrównać powierzchnię, i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta.
  7. Syrop: W dużej miarce połącz śmietanę i dwa rodzaje mleka. Gdy ciasto będzie chłodne, poprzebijaj powierzchnię widelcem (jedno obok drugiego). Polej syropem ciasto, aż się syrop wchłonie w ciasto.
  8. Krem: Wlej śmietanę i wsyp cukier puder do dużej schłodzonej miski (można schłodzić godzinę w lodówce) i ubijaj z dużą prędkością do 2 minut lub do uzyskania gęstej, ubitej piany.
  9. Rozłóż gotowy krem na ciasto za pomocą szpatułki, a następnie udekoruj jagodami, jeśli chcesz.
3.5.3251

Zainspirowana przepisem Natasha of NatashasKitchen

Podobne przepisy

  • Deser z owocami i nasionami chiaDeser z owocami i nasionami chia
  • Koktajl maliny + jagody + awokadoKoktajl maliny + jagody + awokado
  • Bardzo szybkie babeczkiBardzo szybkie babeczki
  • Ciasteczka marchewkoweCiasteczka marchewkowe


Leave a Comment

« DOMOWY ŻEL ANTYBAKTERYJNY
Grillowane brzoskwinie z brandy »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in