Bardzo rzadko daje takie propozycje biała mąka i bita śmietana… ale czasem na prawdę można też takie ciasto zrobić i zjeść je ze smakiem 🙂
Warto udekorować sezonowymi owocami np truskawki, borówki, jagody, maliny.
Proste ciasto z bitą śmietaną
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ¼ łyżeczki soli
- 5 jajek (duże)
- 1 szklanka cukru podzielona na ¾ i ¼ szklanki
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ⅓ szklanki mleka roślinnego
- Syrop:
- 340g mleka migdałowego
- 250g słodzonego skondensowanego mleka (2/3 puszki)
- ⅓ szklanki śmietany 30%
- Krem:
- 2 szklanki dobrze schłodzonej śmietany 30 lub 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka jagód, truskawek do dekoracji, opcjonalnie
Wykonanie
- Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i posmaruj masłem blachę 9x13 lub okrągłą. Przygotuj 3 miseczki.
- W dużej misce przesiej razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Oddziel białka i żółtka do pozostałych dwóch misek.
- Ubij żółtka z ¾ szklanki cukru za pomocą miksera na dużej prędkości, aż żółtka staną się jasnożółte (2 minuty). Dodaj mleko i ekstrakt z wanilii.
- Ubij w kolejnej misce- białka z dużą prędkością, aż utworzą się miękkie szczyty (1 minuta). Przy włączonym mikserze wlej pozostałe ¼ szklanki cukru i ubijaj z dużą prędkością, aż białka będą sztywne, ale nie wyschną (1 minuta)
- Wlać mieszankę żółtka do mieszanki mąki i delikatnie połączyć łopatką.
- Delikatnie dodaj białka jaja szpatułką, aż się połączą wszystkie składniki. Wlać ciasto do przygotowanej foremki i rozłożyć, aby wyrównać powierzchnię, i piec w temperaturze 180 stopni przez 30-35 minut lub do momentu, gdy wykałaczka wyjdzie czysta.
- Syrop: W dużej miarce połącz śmietanę i dwa rodzaje mleka. Gdy ciasto będzie chłodne, poprzebijaj powierzchnię widelcem (jedno obok drugiego). Polej syropem ciasto, aż się syrop wchłonie w ciasto.
- Krem: Wlej śmietanę i wsyp cukier puder do dużej schłodzonej miski (można schłodzić godzinę w lodówce) i ubijaj z dużą prędkością do 2 minut lub do uzyskania gęstej, ubitej piany.
- Rozłóż gotowy krem na ciasto za pomocą szpatułki, a następnie udekoruj jagodami, jeśli chcesz.
Zainspirowana przepisem Natasha of NatashasKitchen
Dodaj komentarz