Chłodnik na upalne dni!
Najlepszy jest w lato, kiedy mamy botwinkę, młody koperek, rzodkiewkę prosto z ogrodu, młody szczypiorek…
Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się połączą… warto zaczekać 🙂
Jedna z najprostszych zup, prosto i smacznie.
Chłodnik z botwinki
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2-4
Składniki
- pęczek botwinki
- 1 burak czerwony (obrany)
- ok 1 litr wody lub bulionu
- 1 pęczek rzodkiewki (kostka)
- 2 ogórki (kostka)
- pęczek szczypiorku
- pęczek koperku młodego
- kefir duży
- jogurt naturalny duży
- 1 łyżka śmietany 12%
- 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego
- ½ łyżeczki cukru
- szczypta pieprzu ziołowego
- sól do smaku
Wykonanie
- Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy tylko korzonki. Buraki kroimy w kostkę. Liście siekamy na około 3 mm.
- Liście i buraczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby przykryły zawartość. Gotujemy wszystko ok. 15 min. na średnim ogniu.
- Wywar studzimy.
- Do ostudzonego wywaru dodajemy rzodkiewkę, ogórki i pokrojony na drobno szczypiorek i koperek.
- Następnie dolewamy kefir, jogurt naturalny i śmietanę, a na koniec doprawiamy przyprawami.

Dodaj komentarz