• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Chłodnik z botwinki

Bezglutenowa Burak czerwony Lato Ogórki Wegetariańska Zupa

Chłodnik z botwinki

DSC_0359

Chłodnik na upalne dni!

Najlepszy jest w lato, kiedy mamy botwinkę, młody koperek, rzodkiewkę prosto z ogrodu, młody szczypiorek…

Najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy smaki się połączą… warto zaczekać 🙂

Jedna z najprostszych zup, prosto i smacznie.

Chłodnik z botwinki
 
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
15 min
Czas całkowity
30 min
 
Ilość porcji: 2-4
Składniki
  • pęczek botwinki
  • 1 burak czerwony (obrany)
  • ok 1 litr wody lub bulionu
  • 1 pęczek rzodkiewki (kostka)
  • 2 ogórki (kostka)
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku młodego
  • kefir duży
  • jogurt naturalny duży
  • 1 łyżka śmietany 12%
  • 2 łyżki octu ryżowego/jabłkowego/winnego
  • ½ łyżeczki cukru
  • szczypta pieprzu ziołowego
  • sól do smaku
Wykonanie
  1. Botwinkę dokładnie myjemy i obcinamy tylko korzonki. Buraki kroimy w kostkę. Liście siekamy na około 3 mm.
  2. Liście i buraczki wkładamy do garnka i zalewamy wodą, aby przykryły zawartość. Gotujemy wszystko ok. 15 min. na średnim ogniu.
  3. Wywar studzimy.
  4. Do ostudzonego wywaru dodajemy rzodkiewkę, ogórki i pokrojony na drobno szczypiorek i koperek.
  5. Następnie dolewamy kefir, jogurt naturalny i śmietanę, a na koniec doprawiamy przyprawami.
3.5.3208

DSC_0391

Podobne przepisy

  • Zupa marokańska HariraZupa marokańska Harira
  • Sorbet truskawka + liście rzodkiewki + mangoSorbet truskawka + liście rzodkiewki + mango
  • Koktajl banan + maliny. BEZ CUKRU!Koktajl banan + maliny. BEZ CUKRU!
  • Krem z batatów i kukurydzyKrem z batatów i kukurydzy


Leave a Comment

« Lody orzechowe
Jak pić wodę, aby dobrze się nawodnić. »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in