• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Woda smakowa – dla tych co nie lubią pić wody

Bezglutenowa Lato Ogórki Wiosna Zdrowie

Woda smakowa – dla tych co nie lubią pić wody

Woda na gorące dni

O wodzie już pisałam Jak pić wodę, aby dobrze się nawodnić, natomiast ten wpis dotyczy trochę innego tematu.

Często słyszę, ale ja nie lubię wody…

Rzeczywiście, jest bardzo wiele osób, które nie piją bo nie lubią, bo sama woda im nie smakuje i zastępują wodę np. sokami, herbatą, kawą.

To nie jest dobry pomysł, ponieważ nic nie zastąpi WODY…

Podam Wam dziś przepis na wodę smakową, która Was przekona i sprawi, że zaczniecie nawet małymi kroczkami pić ją codziennie. Szczególnie teraz kiedy zaczyna się lato.

Ja przygotowuję ją rano. Kroję składniki i jak wypiję pierwszą porcję to dolewam tylko nową wodę i tak wystarczy na cały dzień i dla całej rodziny.

Woda zaczyna nabierać smaku po kilku godzinach, zatem przygotujcie ja wcześniej i jak widzimy, że w dzbanku jest już połowa, dolewamy świeżej wody.

Jak jest upał do wody można wrzucić kostki lodu, lub wcześniej wstawić do lodówki, aby była zimna.


Wodę taką możesz zabierać ze sobą w bidonie i mieć ją przy sobie, co daje efekt taki, że jak masz to pijesz.

Sprawdź sam 🙂

 
Drukuj
Czas przygotowania
3 min
Czas gotowania
Czas całkowity
3 min
 
Składniki
  • 4 plasterki cytryny
  • 4 plasterki ogórka świeżego
  • 2 plasterki imbiru świeżego
  • gałązka mięty
  • szczypta soli himalajskiej (do każdej porcji wody)
  • 1 litr wody (po skończeniu dolewamy świeżej)
Wykonanie
  1. Do dużego dzbanka na dno dajemy wszystkie składniki i zalewamy wodą.
  2. Czekamy ok 2-3 godziny, aż woda nabierze smaku.
  3. Wodę dolewamy kilkakrotnie, jak skończy się pierwsza porcja (można zrobić nawet 7 litrów wody)
  4. Po skończonym dniu wyrzucamy składniki i następnego dnia robimy nową wodę.
3.5.3208

 

Podobne przepisy

  • Surówka z białej kapusty i ogórka kiszonegoSurówka z białej kapusty i ogórka kiszonego
  • Chłodnik z botwinkiChłodnik z botwinki
  • Jak pić wodę, aby dobrze się nawodnić.Jak pić wodę, aby dobrze się nawodnić.
  • Sos winegretSos winegret


1 Comment

« Koktajl pomarańczowo – cytrynowy. Orzeźwiający
Sałatka z ryżem »

Comments

  1. Etteb says

    27 maja 2018 at 03:58

    U w i e l b i a m wode z cytryna i mieta nie tylko latem 🙂 lubie takze i te smakowe

    Odpowiedz

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in