Kolejna propozycja zdrowego sorbetu. Tym razem z liśćmi rzodkiewki, które jak się okazuje są cenniejsze niż korzeń. Liście są niedoceniane i trudno powiedzieć dlaczego, może powodem jest to, że mają trochę gorzkawy smak. Ten smak w tym sorbecie jest niewyczuwalny. Ja zachęcam do korzystania z liści w koktajlach, sorbetach i innych potrawach. Liście nie są odpadkiem, tylko pełnowartościowym produktem, który wzbogaci nasze menu i zaskoczy gości.
Właściwości liści rzodkiewki:
– źródło wit. C ( około 2 x lepsze źródło niż sok z cytryn),
– silne działanie przeciwnowotworowe (silniejsze niż brokułu),
– działanie odtruwające i oczyszczające z toksyn,
– poprawa trawienia i przemianę materii,
– źródło żelaza i wapnia (więcej niż w szpinaku),
– źródło fosforu,
– skuteczny lek przeciw żółtaczce,
– reguluje ciśnienie krwi,
- 200g mrożonych truskawek
- pęczek liści rzodkiewek
- 2 mango
- 4 łyżki miodu
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
- 2 łyżki soku z cytryny
- Liście rzodkiewki dokładnie myjemy. Liście żółte wyrzucamy.
- Mango obieramy ze skórki i wyrzucamy pestkę.
- Wszystkie składniki miksujemy i podajemy.
Dodaj komentarz