• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Jabłka / Ryż z jabłkami i cynamonem

Jabłka Kolacje Śniadania Wegetariańska Wiosna

Ryż z jabłkami i cynamonem

Przepis tak jak kiedyś robiła moja mama.

Na kolację był ryż na słodko, pieczony jeszcze w prodiżu (pewnie młodsze osoby nie wiedza nawet co to jest… to część mojego dzieciństwa)

Ryż z jabłkami podawany na ciepło, pachnący cynamonem… polewany śmietaną z cukrem i wanilią to było coś wspaniałego.

Dziś nie potrzeba prodiża, można zapiec w dowolny sposób… najważniejsza jest receptura… niezmienna od lat…

Ryż z jabłkami smażonymi i cynamonem
 
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
25 min
Czas całkowity
50 min
 
Składniki
  • 200 g (1 szklanka) ryżu najlepiej biały, jaśminowy
  • ok. 550 ml mleka roślinnego
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii
  • 1 kg jabłek najlepiej reneta (lub 500 g GOTOWYCH JABŁEK ZE SŁOIKA)
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • masło do posmarowania formy
Wykonanie
  1. Ryż gotujemy z mlekiem, 3 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym (wanilią), 2 łyżki masła, szczyptą soli. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min, na małym ogniu.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tartce.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny.
  4. Rozgrzać piekarnik 180 stopni C.
  5. Smażymy 10 minut - co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodajemy 2 łyżki cynamonu i jeszcze mieszamy. Jeżeli będzie mało słodkie- można dosłodzić.
  6. Formę żaroodporną (średnicy ok. 25 cm) smarujemy masłem. Układamy połowę ryżu, następnie jabłka i jeszcze na wierzch resztę ryżu co pozostało, posypać resztką cynamonu.
  7. Przykryć formę folią aluminiową. Piec przez 25 minut.
  8. SOS: 250 g gęstej śmietany 18%, 2 łyżek cukru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego. Mieszamy i polewamy ryż, który jest już na talerzu.
3.5.3251

 

SONY DSC

Podobne przepisy

  • Sałatka z ryżemSałatka z ryżem
  • Ryż na sypko z kurkumą. Ryż idealny!Ryż na sypko z kurkumą. Ryż idealny!
  • Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowymRyż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym
  • Koktajl wzmacniający odporność. Jabłka + cytryna + pomarańczaKoktajl wzmacniający odporność. Jabłka + cytryna + pomarańcza


Leave a Comment

« Placki z kaszy gryczanej wg Ewy Chodakowskiej
Ziemniaki doskonałe Jamie Oliver’a  »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in