Przepis tak jak kiedyś robiła moja mama.
Na kolację był ryż na słodko, pieczony jeszcze w prodiżu (pewnie młodsze osoby nie wiedza nawet co to jest… to część mojego dzieciństwa)
Ryż z jabłkami podawany na ciepło, pachnący cynamonem… polewany śmietaną z cukrem i wanilią to było coś wspaniałego.
Dziś nie potrzeba prodiża, można zapiec w dowolny sposób… najważniejsza jest receptura… niezmienna od lat…
Ryż z jabłkami smażonymi i cynamonem
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 200 g (1 szklanka) ryżu najlepiej biały, jaśminowy
- ok. 550 ml mleka roślinnego
- 6 łyżek cukru brązowego
- 3 łyżki masła
- szczypta soli
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii
- 1 kg jabłek najlepiej reneta (lub 500 g GOTOWYCH JABŁEK ZE SŁOIKA)
- 5 łyżeczek cynamonu
- 2 łyżki soku z cytryny
- masło do posmarowania formy
Wykonanie
- Ryż gotujemy z mlekiem, 3 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym (wanilią), 2 łyżki masła, szczyptą soli. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min, na małym ogniu.
- Jabłka obieramy i ścieramy na tartce.
- Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny.
- Rozgrzać piekarnik 180 stopni C.
- Smażymy 10 minut - co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodajemy 2 łyżki cynamonu i jeszcze mieszamy. Jeżeli będzie mało słodkie- można dosłodzić.
- Formę żaroodporną (średnicy ok. 25 cm) smarujemy masłem. Układamy połowę ryżu, następnie jabłka i jeszcze na wierzch resztę ryżu co pozostało, posypać resztką cynamonu.
- Przykryć formę folią aluminiową. Piec przez 25 minut.
- SOS: 250 g gęstej śmietany 18%, 2 łyżek cukru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego. Mieszamy i polewamy ryż, który jest już na talerzu.
Dodaj komentarz