• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym

Bezglutenowa Jesień Obiad Papryka Seler naciowy Wegańska Wegetariańska

Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym

DSC_0242

Nie wiem jak nazwać to danie.
Nazwałam najprościej jak potrafiłam, ale to danie trochę przypomina kuchnię arabską. Jest bardzo proste, minimalistyczne i sekretem są przyprawy. Na początku robiłam je z kurczakiem i chodziłam na łatwiznę, bo dodawałam przyprawę gyros. Jak przestałam jeść mięso postanowiłam, że sama odtworzę ten smak, bez mięsa i bez tej przyprawy, której skład był wątpliwy.
Udało się.
Polecam na obiad. Wersja dla wegan bez sosu czosnkowego.

Ryż z aromatycznymi warzywami i sosem czosnkowym
 
Drukuj
Czas przygotowania
8 min
Czas gotowania
30 min
Czas całkowity
38 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 1 woreczek ryżu pełnoziarnistego/brązowego/dzikiego
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju ryżowego
  • 3 papryki (mogą być różne kolory)
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka carry
  • 1 łyżka kurkumy
  • ½ łyżeczki kardamonu
  • ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 2 łyżki przyprawy garam masala
  • ½ łyżeczka papryki ostrej
  • 3 łyżki wody
  • pieprz, sól
  • Sos:
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 ząbki czosnku
Wykonanie
  1. Wstawiamy ryż i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
  2. Do woka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty.
  3. Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu.
  4. Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę.
  5. Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące.Pieprzymy i solimy do smaku.
  6. W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły.
  7. Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem.
3.5.3208

DSC_0212

Podobne przepisy

  • Sałatka z ryżemSałatka z ryżem
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim styluMakaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Leczo wegetariańskie. PYCHALeczo wegetariańskie. PYCHA
  • Ryż na sypko z kurkumą. Ryż idealny!Ryż na sypko z kurkumą. Ryż idealny!


Leave a Comment

« Koktajl banan + gruszka + kaki
Jajecznica z oscypkiem »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in