Ryż z jabłkami smażonymi i cynamonem
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 200 g (1 szklanka) ryżu najlepiej biały, jaśminowy
  • ok. 550 ml mleka roślinnego
  • 6 łyżek cukru brązowego
  • 3 łyżki masła
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii
  • 1 kg jabłek najlepiej reneta (lub 500 g GOTOWYCH JABŁEK ZE SŁOIKA)
  • 5 łyżeczek cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • masło do posmarowania formy
Wykonanie
  1. Ryż gotujemy z mlekiem, 3 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym (wanilią), 2 łyżki masła, szczyptą soli. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min, na małym ogniu.
  2. Jabłka obieramy i ścieramy na tartce.
  3. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny.
  4. Rozgrzać piekarnik 180 stopni C.
  5. Smażymy 10 minut - co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodajemy 2 łyżki cynamonu i jeszcze mieszamy. Jeżeli będzie mało słodkie- można dosłodzić.
  6. Formę żaroodporną (średnicy ok. 25 cm) smarujemy masłem. Układamy połowę ryżu, następnie jabłka i jeszcze na wierzch resztę ryżu co pozostało, posypać resztką cynamonu.
  7. Przykryć formę folią aluminiową. Piec przez 25 minut.
  8. SOS: 250 g gęstej śmietany 18%, 2 łyżek cukru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego. Mieszamy i polewamy ryż, który jest już na talerzu.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ryz-z-jablkami-smazonymi-i-cynamonem/