200 g (1 szklanka) ryżu najlepiej biały, jaśminowy
ok. 550 ml mleka roślinnego
6 łyżek cukru brązowego
3 łyżki masła
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii
1 kg jabłek najlepiej reneta (lub 500 g GOTOWYCH JABŁEK ZE SŁOIKA)
5 łyżeczek cynamonu
2 łyżki soku z cytryny
masło do posmarowania formy
Wykonanie
Ryż gotujemy z mlekiem, 3 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym (wanilią), 2 łyżki masła, szczyptą soli. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min, na małym ogniu.
Jabłka obieramy i ścieramy na tartce.
Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny.
Rozgrzać piekarnik 180 stopni C.
Smażymy 10 minut - co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodajemy 2 łyżki cynamonu i jeszcze mieszamy. Jeżeli będzie mało słodkie- można dosłodzić.
Formę żaroodporną (średnicy ok. 25 cm) smarujemy masłem. Układamy połowę ryżu, następnie jabłka i jeszcze na wierzch resztę ryżu co pozostało, posypać resztką cynamonu.
Przykryć formę folią aluminiową. Piec przez 25 minut.
SOS: 250 g gęstej śmietany 18%, 2 łyżek cukru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego. Mieszamy i polewamy ryż, który jest już na talerzu.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ryz-z-jablkami-smazonymi-i-cynamonem/