
Przepis tak jak kiedyś robiła moja mama.
Na kolację był ryż na słodko, pieczony jeszcze w prodiżu (pewnie młodsze osoby nie wiedza nawet co to jest… to część mojego dzieciństwa)
Ryż z jabłkami podawany na ciepło, pachnący cynamonem… polewany śmietaną z cukrem i wanilią to było coś wspaniałego.
Dziś nie potrzeba prodiża, można zapiec w dowolny sposób… najważniejsza jest receptura… niezmienna od lat…
Ryż z jabłkami smażonymi i cynamonem
 Czas przygotowania
 Czas gotowania
 Czas całkowity
 Składniki
 - 200 g (1 szklanka) ryżu najlepiej biały, jaśminowy
 - ok. 550 ml mleka roślinnego
 - 6 łyżek cukru brązowego
 - 3 łyżki masła
 - szczypta soli
 - 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 1 laska wanilii
 - 1 kg jabłek najlepiej reneta (lub 500 g GOTOWYCH JABŁEK ZE SŁOIKA)
 - 5 łyżeczek cynamonu
 - 2 łyżki soku z cytryny
 - masło do posmarowania formy
 
Wykonanie
 - Ryż gotujemy z mlekiem, 3 łyżkami cukru, cukrem wanilinowym (wanilią), 2 łyżki masła, szczyptą soli. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min, na małym ogniu.
 - Jabłka obieramy i ścieramy na tartce.
 - Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę masła. Dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i polewamy sokiem z cytryny.
 - Rozgrzać piekarnik 180 stopni C.
 - Smażymy 10 minut - co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodajemy 2 łyżki cynamonu i jeszcze mieszamy. Jeżeli będzie mało słodkie- można dosłodzić.
 - Formę żaroodporną (średnicy ok. 25 cm) smarujemy masłem. Układamy połowę ryżu, następnie jabłka i jeszcze na wierzch resztę ryżu co pozostało, posypać resztką cynamonu.
 - Przykryć formę folią aluminiową. Piec przez 25 minut.
 - SOS: 250 g gęstej śmietany 18%, 2 łyżek cukru i 1 łyżeczką cukru wanilinowego. Mieszamy i polewamy ryż, który jest już na talerzu.
 

SONY DSC




Dodaj komentarz