Wstawiamy ryż i gotujemy wg wskazówek na opakowaniu.
Do woka wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i posiekany czosnek. Wlewamy oliwę i solimy. Smażymy 3 minuty.
Do cebuli wrzucamy pokrojoną w dość dużą kostkę paprykę i pokrojony seler naciowy (ok 1cm) Smażymy, dość często mieszając na średnim ogniu.
Po około 20 minutach warzywa powinny zmięknąć, wtedy dodajemy przyprawy: carry, kurkumę, pieprz cytrynowy, garam masala, paprykę. Jeżeli będzie zbyt suche, dodajemy wodę.
Smażymy jeszcze około 10 minut, aż warzywa będą miękkie, ale chrupiące.Pieprzymy i solimy do smaku.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Jogurt grecki mieszamy z majonezem i wyciskamy do środka czosnek. Mieszamy. Sos powinien trochę postać, żeby składniki się połączyły.
Podajemy ryż z warzywami i polewamy sosem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/ryz-z-aromatycznymi-warzywami-i-sosem-czosnkowym/