Cieciorkę wrzucamy do gorącej wody i gotujemy, aż do miękkości ok 1.5 godziny.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.
Rozgrzewamy olej i dodajemy marchew, cebulę, czosnek. Solimy. Smażymy około 7 minut aż będą warzywa miękkie.
W garnuszku przygotowujemy siemię lniane, które zalewamy wodą lub mlekiem (ewentualnie pół na pół) i mieszamy do uzyskania jednolitej galaretowatej masy.
Odcedzoną ciecierzycę włożyć do miski i rozmiksować ręcznym blenderem. Dodać marchew z cebulą, siemię lniane, przyprawy. Wymieszać.
Foremkę keksową posmarować tłuszczem i oprószyć łyżką mielonego siemienia lnianego (silikonowej formy nie trzeba natłuszczać). Wyłożyć masę, uklepać, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Termoobieg. Piec przez 50 minut. Kroić po ostudzeniu.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/pasztet-z-ciecierzycy-weganski-szybki-pyszny/