• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dodatki / Pasztet żurawinowo-pistacjowy

Dodatki Grzyby Jesień Kolacje Lato Orzechy Seler Śniadania Wegańska Wegetariańska Wiosna Zima

Pasztet żurawinowo-pistacjowy

Przepis naprawdę godny polecenia. Ten pasztet jest najlepszym jaki w życiu jadłam. Wyjątkowy, pyszny, mokry w wersji wegańskiej i wegetariańskiej.

Polecam Polecam Polecam

Przepis od Jamie Oliver

Pasztet żurawinowo-pistacjowy
 
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
50 min
Czas całkowity
1 godzina 5 min
 
Składniki
  • 1 mała garść suszonych borowików
  • 2 selery
  • 2 czerwone cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Oliwa z oliwek
  • 150 g ryżu risotto lub kaszy jęczmiennej
  • 100 ml białego wina
  • 500 ml wywaru z warzyw
  • 200 g mieszanych grzybów leśnych
  • 100 g pistacji
  • 100 g migdałów
  • 125 g sera Cheddar (pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń orzechową)
  • 1 świeże czerwone chili
  • 1 cytryna
  • 2 gałązki świeżej szałwii
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • 2 gałązki świeżego tymianku
  • 2 duże jajka z wolnego wybiegu, (pomiń, aby zrobić wegańską pieczeń orzechową)
  • 1 garść bułki tartej na zakwasie lub bułki ciabatta
  • 2 łyżki miękkiego jasnobrązowego cukru
  • 200 g świeżej żurawiny lub z słoiczka
Wykonanie
  1. Ugotuj risotto lub kaszę.
  2. Suszone borowiki namocz w niewielkiej ilości wrzątku.
  3. Drobno posiekaj seler, obierz i drobno posiekaj cebulę i czosnek.
  4. Rozgrzej olej na dużej patelni na małym ogniu. Dodaj seler i cebulę i smaż przez 10 minut, aż będą miękkie. Dodaj czosnek i smaż przez kolejną minutę lub dwie.
  5. Podkręć ogień i dodaj ryż. Gotuj przez około minutę, a następnie dodaj wino i mieszaj, aż się wchłonie.
  6. Wyciągać borowiki z wody, wodę dodać do risotto i poczekać aż się wchłonie. Borowiki pokroić na drobno - dodać do risotto, wymieszać.
  7. Dodaj gorący wywar warzywny, po jednej łyżce, mieszając, aż do całkowitego wchłonięcia, około 20 minut. Mieszaj tyle, ile możesz - dzięki temu będzie kremowy. Gdy ryż będzie już al dente, przenieść do miseczki, aby ostygł.
  8. Rozgrzej piekarnik do 190ºC
  9. Smaż grzyby leśne w niewielkiej ilości oleju na średnim ogniu przez 5–10 minut, aż zaczną chrupać.
  10. Przyprażyć na patelni orzechy, a następnie rozbij je na grube kawałki lub rozdrobnij w robocie kuchennym.
  11. Grubo zetrzyj Cheddar, drobno posiekaj chili i drobno zetrzyj skórkę z cytryny. Posiekaj wszystkie liście ziół. W małej misce ubij jajka.
  12. Gdy risotto ostygnie, dodaj bułkę tartą, cheddar, chili, skórkę z cytryny, jajka i posiekane zioła, dopraw i dobrze wymieszaj.
  13. Posmaruj masłem blaszkę prostokątną 20 cm i wyłóż spód papierem do pieczenia. Gotuj cukier i żurawinę na patelni na średnim ogniu przez 1–2 minuty.
  14. Włóż do blaszki risotto i wyrównaj łyżką
  15. Przykryj całość folią i piecz przez 45 minut, następnie usuń folię i piecz przez kolejne 15 minut. Gdy na wierzchu będzie złotobrązowy kolor, wyjmij pieczeń orzechową z piekarnika i pozostaw na 10 minut.
  16. Za pomocą noża poluzuj przy brzegach pieczeń, a następnie umieść talerz do serwowania lub deskę na wierzchu pieczeni. Odważnie odwróć pieczeń do góry nogami, aby wylądowała na desce. Podawaj z żurawiną na wierzchu
3.5.3251

Podobne przepisy

  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. PysznyPasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki MaciągPasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
  • Smalec z fasoli. Wegański.Smalec z fasoli. Wegański.
  • Chipsy buraczane z musem z ciecierzycyChipsy buraczane z musem z ciecierzycy


Leave a Comment

« Smalec z fasoli. Wegański.
Grillowane warzywa »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in