Pora na cukinię.
Cukinię w różnej postaci, na wszystkie sposoby. Dostałam od mamy świeże jaja, cukinię z własnego ogródka i czas na coś pysznego na kanapki. Przepis na pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg pochodzi z jej książki Smak Miłości i zauroczył mnie prostotą, smakiem i dużą ilością ziół. Ja ten przepis wykorzystałam jako bazę, ale moja wersja jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i zawiera mniej tłuszczu. Polecam.
Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- 3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnij sok!)
- 1 duża marchewka obrana i starta na tarce
- 2 cebule obrane i drobno posiekane
- 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
- ¼ szklanki oliwy z oliwek
- ½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka imbiru
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 4 jajka całe
- 1 papryczka chili
- pęczek natki pietruszki posiekany
- duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie
- Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra -dół.
- Cebulę, czosnek i chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
- Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę.
- Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
- W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
- Masę przełóż do foremki.
- Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Uwagi
Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.

Dodaj komentarz