• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Cukinia / Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Cukinia Jesień Marchew Pietruszka Śniadania Wegetariańska

Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

DSC_0530

Pora na cukinię.

Cukinię w różnej postaci, na wszystkie sposoby. Dostałam od mamy świeże jaja, cukinię z własnego ogródka i czas na coś pysznego na kanapki. Przepis na pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg pochodzi z jej książki Smak Miłości i zauroczył mnie prostotą, smakiem i dużą ilością ziół. Ja ten przepis wykorzystałam jako bazę, ale moja wersja jest ostrzejsza, bardziej wyrazista i zawiera mniej tłuszczu. Polecam.

Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg
 
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
1 godzina
Czas całkowity
1 godzina 15 min
 
Składniki
  • 3 szklanki cukinii (ze skórką ale bez pestek!) starej na tarce o grubych oczkach (dokładnie odciśnij sok!)
  • 1 duża marchewka obrana i starta na tarce
  • 2 cebule obrane i drobno posiekane
  • 5 ząbków czosnku obranych i posiekanych
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek
  • ½ szklanki tartej bułki (najlepiej pełnoziarnistej)
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 1 łyżeczka przyprawy curry
  • 4 jajka całe
  • 1 papryczka chili
  • pęczek natki pietruszki posiekany
  • duży pęczek posiekanych świeżych ziół: lubczyk, cząber, oregano, tymianek, bazylia, koperek itd
  • sól i pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Piekarnik nagrzej do 200C. Opcja góra -dół.
  2. Cebulę, czosnek i chili podsmaż na całym oleju, by stały się miękkie.
  3. Dodaj czarny pieprz i zioła, smaż jeszcze chwilę.
  4. Formę do pieczenia dokładnie wysmaruj tłuszczem i wysyp odrobiną tartej bułki.
  5. W dużej misce wymieszaj dokładnie wszystkie składniki.
  6. Masę przełóż do foremki.
  7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez 1 godzinę.
Uwagi
Cukinia musi być dobrze odciśnięta, bo inaczej pasztet będzie płynny.
3.5.3208

DSC_0588

 

Podobne przepisy

  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA ThermomixPasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron z cukiniąMakaron z cukinią
  • Pasta AdzukiPasta Adzuki
  • Leczo wegetariańskie. PYCHALeczo wegetariańskie. PYCHA


Leave a Comment

« Cukinia grillowana. POLECAM!
Mango Lassi w wersji wegańskiej »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in