• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Ciasta / Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.

Ciasta Jabłka Jesień Wegańska

Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.

DSC_0729

Masz ochotę na coś słodkiego? Zastanawiasz się czy to zdrowe? Odmawiasz sobie, bo to zbędne kalorie? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie.
Ciasto a’la szarlotka, bez dodatku masła, jajek, mleka, czy to możliwe? Tak. Robiłam kilka wersji, Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała… Ta jest taka jaka powinna być.

Skład bardzo prosty: 80% to jabłka!

Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników.

Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne.

Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane…

Na taką niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha.

Ciasto jabłkowe z cynamonem. Wegańskie.
 
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
90 min
Czas całkowity
2 godziny
 
Składniki
  • 150g rodzynek
  • 8 łyżek likieru Amaretto
  • 17 jabłek dużych (małych ok. 20)
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • ⅓ szklanki płatków migdałowych
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki cynamonu
  • 2,5 łyżki mielonego lnu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie
  1. Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min.
  2. W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę.
  3. Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut.
  4. Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz chwilę podgrzać, energicznie mieszając.
  5. Następnie do jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami.
  6. Tortownicę (średnica 28cm) wykładamy na spodzie papierem, a boki smarujemy olejem kokosowym. Jabłka przekładamy do formy i układamy, dość mocno je przyciskając.
  7. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175 stopni, na ok 90 min.
  8. Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto od formy. Posypujemy cukrem pudrem.
3.5.3208

DSC_0814

 

Podobne przepisy

  • Ciasteczka marchewkoweCiasteczka marchewkowe
  • Ryż z jabłkami i cynamonemRyż z jabłkami i cynamonem
  • Koktajl wzmacniający odporność. Jabłka + cytryna + pomarańczaKoktajl wzmacniający odporność. Jabłka + cytryna + pomarańcza
  • Muffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistejMuffiny dyniowe z mąki pęłnoziarnistej


Leave a Comment

« Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
Pasta z ciecierzycy, pomidorów suszonych i orzechów. POLECAM. »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in