Masz ochotę na coś słodkiego? Zastanawiasz się czy to zdrowe? Odmawiasz sobie, bo to zbędne kalorie? Jeśli tak, to ten przepis jest dla Ciebie.
Ciasto a’la szarlotka, bez dodatku masła, jajek, mleka, czy to możliwe? Tak. Robiłam kilka wersji, Jedna wylądowała w koszu, druga zjadliwa, ale się rozpadała… Ta jest taka jaka powinna być.
Skład bardzo prosty: 80% to jabłka!
Możesz jeść bez wyrzutów sumienia. Dodatkowo siemię lniane, mąka pełnoziarnista, cynamon, rodzynki powodują, że ciasto jest zdrową alternatywą do tradycyjnych jabłeczników.
Ja posypuję minimalnie cukrem pudrem, ale jak masz słodkie jabłka to nie jest to konieczne.
Pamiętaj, słodkie przepisy nie muszą być kaloryczne, niezdrowe i zakazane…
Na taką niedzielę zimową – polecam Wam właśnie kawałek tego ciacha.
- 150g rodzynek
- 8 łyżek likieru Amaretto
- 17 jabłek dużych (małych ok. 20)
- 3 łyżki soku z cytryny
- ⅓ szklanki płatków migdałowych
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki cynamonu
- 2,5 łyżki mielonego lnu
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania (opcjonalnie)
- Rodzynki zalewamy amaretto i czekamy 10 min.
- W tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy środek i kroimy je na dość dużą kostkę.
- Do jabłek dodajemy - cukier, rodzynki wraz z likierem, sok z cytryny, płatki migdałowe i cynamon. Mieszamy.Odstawiamy najlepiej do lodówki na ok.15 minut.
- Siemię lniane mieszamy z wodą dość energicznie, do uzyskania zwartej konsystencji, ale nie może być za sztywna. Dodaj wtedy jeszcze trochę wody. Jeżeli będą grudki to możesz chwilę podgrzać, energicznie mieszając.
- Następnie do jabłek dodajemy- mąkę, proszek do pieczenia, i siemię lniane. Mieszamy dokładnie ręką. Jabłka powinny być otoczone mokrymi składnikami.
- Tortownicę (średnica 28cm) wykładamy na spodzie papierem, a boki smarujemy olejem kokosowym. Jabłka przekładamy do formy i układamy, dość mocno je przyciskając.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (góra-dół) 175 stopni, na ok 90 min.
- Czekamy aż wystygnie i nożem odcinamy ciasto od formy. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj komentarz