Omlet na słodko w dodatku bezglutenowy. Bardzo smaczne śniadanie, które jest gotowe w 10 minut.
Omlet na słodko, bezglutenowy
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 1
Składniki
- jajka, 2 szt
- szczypta soli
- mąka ryżowa, 2 łyżki
- olej do smażenia
- cukier puder, 2 łyżki
- konfitura do podania
Wykonanie
- Oddziel białka od żółtek.
- Białka wraz z szczyptą soli ubij mikserem na sztywną pianę.
- Do białek dodajemy żółtka, mąkę i mieszamy.
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wlewamy wymieszaną masę, smażymy na bardzo małym ogniu.
- Po 3–4 minutach delikatnie przewróć na drugą stronę.
- Smażymy jeszcze 2 minuty.
- Usmażony omlet przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dodajemy konfiturę.
Madzikk says
Brzmi smakowicie! Zaraz zabieram się za robienie! 🙂
Waszak says
Pyszne