Omlet na słodko, bezglutenowy
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • jajka, 2 szt
  • szczypta soli
  • mąka ryżowa, 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • cukier puder, 2 łyżki
  • konfitura do podania
Wykonanie
  1. Oddziel białka od żółtek.
  2. Białka wraz z szczyptą soli ubij mikserem na sztywną pianę.
  3. Do białek dodajemy żółtka, mąkę i mieszamy.
  4. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wlewamy wymieszaną masę, smażymy na bardzo małym ogniu.
  5. Po 3–4 minutach delikatnie przewróć na drugą stronę.
  6. Smażymy jeszcze 2 minuty.
  7. Usmażony omlet przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem i dodajemy konfiturę.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/omlet-na-slodko-bezglutenowy/