• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Omlet z szpinakiem i pomidorkami

Bezglutenowa Lato Pomidory Śniadania Szpinak szpinak Wegetariańska Wiosna

Omlet z szpinakiem i pomidorkami

DSC_0074

Pisałam Wam ostatnio, że wymyśliłam omlet, ale mi nie wyszedł i zrobiłam jajecznicę  LINK ( jak się okazało też smaczną ) 🙂

Teraz wróciłam do pomysłu i zmieniłam patelnie na typowo teflonową i omlet wyszedł pierwsza klasa. Dodałam też papryczkę chili i czosnek co spowodowało, że jest to wersja nieco pikantniejsza i bardziej wyrazista. To co ważne w tym przepisie patelnia na którą wylewamy jajka musi być dobrze rozgrzana, ponieważ inaczej nie da się ładnie omleta przełożyć.

Smacznego!

Omlet z szpinakiem i pomidorkami
 
Drukuj
Czas przygotowania
4 min
Czas gotowania
10 min
Czas całkowity
14 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • garść świeżego szpinaku - pokrojony w paski
  • ½ cebuli - pokrojona w kostkę
  • ½ papryczki chili - pokrojona w kosteczkę
  • 2 ząbki czosnku
  • olej do smażenia
  • 3 jajka
  • 8 łyżek mleka (u mnie roślinne)
  • sól
  • pieprz
  • 6 pomidorków koktajlowych pokrojonych na pół
Wykonanie
  1. Na rozgrzaną patelnię wlewamy olej dodajemy cebulę, czosnek i papryczkę chili - smażymy 2 minuty i dodajemy szpinak - smażymy jeszcze ok. 5 minut.
  2. W osobnej miseczce przygotowujemy jajka z mlekiem i przyprawami. Mieszamy widelcem do połączenia składników.
  3. Szpinak z cebulą dodajemy do jajek. Mieszamy.
  4. Na patelnię (nie musimy jej myć) wlewamy łyżkę oleju i rozgrzewamy.
  5. Wylewamy z powrotem jajka z szpinakiem na patelnie - (połowę zawartości miseczki, ponieważ całość jest na 2 porcje).
  6. Smażymy aż do momentu kiedy jaja się zetkną na wierzchu.
  7. Przekładamy na talerz. Do środka wkładamy pomidorki koktajlowe i składamy na pół.
  8. Przygotowujemy drugi omlet w ten sam sposób.
3.5.3208

 

Podobne przepisy

  • Omlet na słodko, bezglutenowy.Omlet na słodko, bezglutenowy.
  • Jajecznica z szpinakiem i cebuląJajecznica z szpinakiem i cebulą
  • Jajecznica z oscypkiemJajecznica z oscypkiem
  • Koktajl szpinak+truskawki+bananyKoktajl szpinak+truskawki+banany


Leave a Comment

« Jajecznica z szpinakiem i cebulą
Omlet na słodko, bezglutenowy. »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in