• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe.

Bezglutenowa Dodatki Kasza jaglana Śniadania Wegańska Zima

Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe.

DSC_0609

Naleśniki, są jednym z najprostszych przepisów.

Jest bardzo wiele rodzajów naleśników. Ja dziś proponuję naleśniki z surowej kaszy jaglanej. Wymagają trochę czasu, ponieważ kasza jaglana musi postać min. 12 godzin. Trzeba kaszę wcześniej dobrze przecedzić, aby woda była bezbarwna, bo inaczej może naleśnik być gorzki.

Pamiętajcie to zdrowe naleśniki, bez białej mąki, glutenu, mleka krowiego.

Smacznego 🙂

Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe.
 
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
25 min
 
Ilość porcji: 2-4
Składniki
  • 250g kaszy jaglanej
  • 4 szklanki wody
  • 1 i ½ szklanki mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 jajo
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukry brązowego (do wersji na słodko)
Wykonanie
  1. Kaszę jaglaną przelewamy kilkakrotnie aby woda była bezbarwna.
  2. Wlewamy do kaszy wodę i wstawiamy do lodówki na całą noc.
  3. Następnego dnia w blenderze (u mnie thermomix 1 minuta, obroty 10) mielimy kaszę wraz z wodą.
  4. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na mniejszym obrotach (thermomix 30 sekund, obroty 4).
  5. Odstawiamy ciasto na min. 40 min.
  6. Rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy kilkoma kroplami oleju i wlewamy porcje ciasta, czekamy aż ciasto będzie odchodziło od patelni (ok 3-4 minuty) i przekręcamy na drugą stronę, smażymy jeszcze 2 minuty. Tak przygotowujemy wszystkie naleśniki.
  7. Natłuszczamy patelnie co 2-3 naleśnik. Pierwszy naleśnik wyrzucamy (nigdy się nie udaje). Układamy jeden na drugim.
3.5.3208

 

DSC_0616

 

Podobne przepisy

  • Ryż na sypko z kurkumą. Ryż idealny!Ryż na sypko z kurkumą. Ryż idealny!
  • Kotleciki z tofu i pieczarekKotleciki z tofu i pieczarek
  • Zupa marokańska HariraZupa marokańska Harira
  • Koktajl banan + maliny. BEZ CUKRU!Koktajl banan + maliny. BEZ CUKRU!


6 komentarzy

« Makaron z cukinią i boczniakami
Ryż na sypko z kurkumą. Ryż idealny! »

Comments

  1. Ania says

    24 stycznia 2017 at 11:03

    Spróbuję:) Jak się “zachowuje” to ciasto na drugi dzień? Czy naleśnik nie łamie się na brzegach?

    Odpowiedz
  2. PenPals Community Poland says

    24 stycznia 2017 at 14:28

    Bardzo ciekawy przepis. Ostatnio zaczęłam się otwierać na nowe dania i nawet byłam 2 razy na wegańskim/wegetariańskim obiedzie w ciągu ostatnich 10 dni więc chętnie wypróbuję taki przepis 🙂

    Odpowiedz
  3. Natalia says

    25 stycznia 2017 at 10:20

    Idealny na śniadanie! Cały czas szukam inspiracji na pierwszy posiłek. Powinien być ciepły. Twoja propozycja jest genialna. Dzięki 🙂
    natalia-mizerska.blogspot.com

    Odpowiedz
  4. blog.stabrawa says

    25 stycznia 2017 at 10:34

    Są idealne! Jedyny kłopot jaki z nimi widzę to moja córka która woła, “mamo, zrób naleśniki!”, więc siłą rzeczy za 10 min powinny być już u niej na talerzu 🙂

    Odpowiedz
  5. @ni@ says

    16 lutego 2017 at 21:33

    Ile wody należy wlać do kaszy?

    Odpowiedz
    • Magda says

      19 lutego 2017 at 21:59

      4 szklanki, jak w przepisie.

      Odpowiedz

Pozostaw odpowiedź Ania Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in