Naleśniki, są jednym z najprostszych przepisów.
Jest bardzo wiele rodzajów naleśników. Ja dziś proponuję naleśniki z surowej kaszy jaglanej. Wymagają trochę czasu, ponieważ kasza jaglana musi postać min. 12 godzin. Trzeba kaszę wcześniej dobrze przecedzić, aby woda była bezbarwna, bo inaczej może naleśnik być gorzki.
Pamiętajcie to zdrowe naleśniki, bez białej mąki, glutenu, mleka krowiego.
Smacznego 🙂
Naleśniki z kaszy jaglanej. Bezglutenowe.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2-4
Składniki
- 250g kaszy jaglanej
- 4 szklanki wody
- 1 i ½ szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajo
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżka cukry brązowego (do wersji na słodko)
Wykonanie
- Kaszę jaglaną przelewamy kilkakrotnie aby woda była bezbarwna.
- Wlewamy do kaszy wodę i wstawiamy do lodówki na całą noc.
- Następnego dnia w blenderze (u mnie thermomix 1 minuta, obroty 10) mielimy kaszę wraz z wodą.
- Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy na mniejszym obrotach (thermomix 30 sekund, obroty 4).
- Odstawiamy ciasto na min. 40 min.
- Rozgrzewamy patelnię, natłuszczamy kilkoma kroplami oleju i wlewamy porcje ciasta, czekamy aż ciasto będzie odchodziło od patelni (ok 3-4 minuty) i przekręcamy na drugą stronę, smażymy jeszcze 2 minuty. Tak przygotowujemy wszystkie naleśniki.
- Natłuszczamy patelnie co 2-3 naleśnik. Pierwszy naleśnik wyrzucamy (nigdy się nie udaje). Układamy jeden na drugim.
Ania says
Spróbuję:) Jak się “zachowuje” to ciasto na drugi dzień? Czy naleśnik nie łamie się na brzegach?
PenPals Community Poland says
Bardzo ciekawy przepis. Ostatnio zaczęłam się otwierać na nowe dania i nawet byłam 2 razy na wegańskim/wegetariańskim obiedzie w ciągu ostatnich 10 dni więc chętnie wypróbuję taki przepis 🙂
Natalia says
Idealny na śniadanie! Cały czas szukam inspiracji na pierwszy posiłek. Powinien być ciepły. Twoja propozycja jest genialna. Dzięki 🙂
natalia-mizerska.blogspot.com
blog.stabrawa says
Są idealne! Jedyny kłopot jaki z nimi widzę to moja córka która woła, “mamo, zrób naleśniki!”, więc siłą rzeczy za 10 min powinny być już u niej na talerzu 🙂
@ni@ says
Ile wody należy wlać do kaszy?
Magda says
4 szklanki, jak w przepisie.