Danie letnie z składników typowo letnich.
Młoda kapusta, młode marchewki, pachnący koperek…. To jest gotowe danie obiadowe, obieram kilka ziemniaków i zdrowy sycący posiłek mam w 25 min.
Natomiast taka kapusta może być też dodatkiem do tradycyjnych polskich obiadów 🙂
Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2-4
Składniki
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 3 marchewki średnie
- 1 kapusta młoda
- 1 litr bulionu warzywnego
- 2-3 łyźki koncentratu pomidorowego
- 1 szklanka passaty pomidorowej
- 1 łyżka octu winnego/ryżowego
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka suszonego tymianku
- ½ łyźeczki pieprzu cayane
- sól, pieprz do smaku
- pęczek koperku
- 1 łyżka oleju lnianego
Wykonanie
- Do dużego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokroioną na kostkę cebulę. Dodajemy paprykę i smażymy ok 5 min. często mieszając.
- Po tym czasie dodajemy marchewkę startą na tarce i poszatkowaną kapustę, dolewamy bulion. Mieszamy całość i dusimy ok 5 min.
- Następnie dodajemy koncentrat, passatę, ocet, sól, pieprz, cukier, tymianek i dusimy jeszcze ok 15 min, aż warzywa będą miękkie.
- Na koniec dodajemy posiekany koperek i olej lniany.
- Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
find-way.net says
Smakuje jak duszona kapusta z golabkow w sosie pomidorowym . Nie ukrywam, ze golabki same w sobie lubie, ale najlepsza ich czescia jest wlasnie ta miekka kapusta , w ktora sa zawiniete.