• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Dieta / Bezglutenowa / Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.

Bezglutenowa Kapusta Marchew Obiad Pietruszka Pomidory Wegańska Wiosna

Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.

3-3 (2)

Bigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu.
Robię go przez cały rok… nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków.

Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą.
Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona.
Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji 💚 💚 💚
W sklepach, możesz znaleźć kapustę kwaszoną/kiszoną z dodatkami typu sorbinan potasu/kwas octowy czy mlekowy.
Nie kupuj takiej kapusty ❗ ❗ ❗

Jest to niezmiernie ważne abyś wybierał dobrą kapustę z dwóch powodów.
❌  Po pierwsze “prawdziwa” kapusta kiszona jest bogata w składniki odżywcze. Jest zdrowa i ceniona.
❌  Po drugie ma inny bogatszy smak.

Na FB prezentowałam proste porównanie Kapusta kiszona vs kwaszona.

Polecam kupować kapustę od lokalnych sprzedawców, z beczki. Sprawdzić smak, kolor i mieć pewność, że jesz pełnowartościowy produkt 🍀

Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
2 godziny 40 min
Czas całkowity
2 godziny 50 min
 
Składniki
  • 1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka nasion kminu
  • 6 liści laurowych
  • 2 duże marchewki (starte na tarce)
  • 1 pietruszka (starta na tarce)
  • 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej)
  • 1kg kapusty białej poszatkowanej
  • 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki)
  • 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych
  • przyprawa do bigosu (dobry skład)
  • ½ łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min.
  2. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając.
  4. Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili.
3.5.3208

3-43-2 (2)

Podobne przepisy

  • Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowymMłoda kapusta duszona w sosie pomidorowym
  • Kapuśniak warzywny z białej kapustyKapuśniak warzywny z białej kapusty
  • Kaszotto warzywneKaszotto warzywne
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim styluMakaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu


Leave a Comment

« Panierka z cieciorki. Najlepsza na świecie. Bezglutenowa.
Kulki mocy z rokitnikiem. Bomba witaminowa »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2023 · Apetyt na zielone

Copyright © 2023 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in