Młoda kapusta duszona w sosie pomidorowym
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • 3 marchewki średnie
  • 1 kapusta młoda
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 2-3 łyźki koncentratu pomidorowego
  • 1 szklanka passaty pomidorowej
  • 1 łyżka octu winnego/ryżowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • ½ łyźeczki pieprzu cayane
  • sól, pieprz do smaku
  • pęczek koperku
  • 1 łyżka oleju lnianego
Wykonanie
  1. Do dużego garnka wlewamy olej i wrzucamy pokroioną na kostkę cebulę. Dodajemy paprykę i smażymy ok 5 min. często mieszając.
  2. Po tym czasie dodajemy marchewkę startą na tarce i poszatkowaną kapustę, dolewamy bulion. Mieszamy całość i dusimy ok 5 min.
  3. Następnie dodajemy koncentrat, passatę, ocet, sól, pieprz, cukier, tymianek i dusimy jeszcze ok 15 min, aż warzywa będą miękkie.
  4. Na koniec dodajemy posiekany koperek i olej lniany.
  5. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/mloda-kapusta-duszona-w-sosie-pomidorowym/