Kalafior, pomidory, rozmaryn i sos który dopełnia całość. Odrywaj na nowo smaki lata, ciesz się nimi, eksperymentuj i zobacz co nowego jesteś w stanie wyczarować w kuchni 🙂
Kalafior zapiekany z pomidorami
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Składniki
- kalafior podzielony na różyczki
- 250g opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 pomidory w całości - pokroić na ćwiartki
- garść rodzynek
- gałązki tymianku
- 5 łyżek oleju
- 2 łyczeczki tahini
- ½ łyżki miodu
- ½ łyżki kardamonu
- sól
- pieprz
- olej tłoczony na zimno do polania
Wykonanie
- Nagrzewamy piekarnik, termoobieg, 190 stopni.
- W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, pomidory i posypujemy rodzynkami, układamy rozmaryn i solimy, pieprzymy.
- W miseczce przygotowujemy sos - olej, tahini, miód, kardamon. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Polewamy sosem kalafior i przykrywamy naczynie folią aluminiową.
- Pieczemy 60 minut.
- Polej po wyjęciu z piekarnika olejem.
Dodaj komentarz