Kalafior zapiekany z pomidorami
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • kalafior podzielony na różyczki
  • 250g opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 2 pomidory w całości - pokroić na ćwiartki
  • garść rodzynek
  • gałązki tymianku
  • 5 łyżek oleju
  • 2 łyczeczki tahini
  • ½ łyżki miodu
  • ½ łyżki kardamonu
  • sól
  • pieprz
  • olej tłoczony na zimno do polania
Wykonanie
  1. Nagrzewamy piekarnik, termoobieg, 190 stopni.
  2. W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, pomidory i posypujemy rodzynkami, układamy rozmaryn i solimy, pieprzymy.
  3. W miseczce przygotowujemy sos - olej, tahini, miód, kardamon. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
  4. Polewamy sosem kalafior i przykrywamy naczynie folią aluminiową.
  5. Pieczemy 60 minut.
  6. Polej po wyjęciu z piekarnika olejem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/kalafior-zapiekany-z-pomidorami/