Kalafior zapiekany z pomidorami
Czas przygotowania:
Czas gotowania:
Czas całkowity:
- kalafior podzielony na różyczki
- 250g opakowanie pomidorków koktajlowych
- 2 pomidory w całości - pokroić na ćwiartki
- garść rodzynek
- gałązki tymianku
- 5 łyżek oleju
- 2 łyczeczki tahini
- ½ łyżki miodu
- ½ łyżki kardamonu
- sól
- pieprz
- olej tłoczony na zimno do polania
- Nagrzewamy piekarnik, termoobieg, 190 stopni.
- W naczyniu żaroodpornym układamy różyczki kalafiora, pomidory i posypujemy rodzynkami, układamy rozmaryn i solimy, pieprzymy.
- W miseczce przygotowujemy sos - olej, tahini, miód, kardamon. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
- Polewamy sosem kalafior i przykrywamy naczynie folią aluminiową.
- Pieczemy 60 minut.
- Polej po wyjęciu z piekarnika olejem.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/kalafior-zapiekany-z-pomidorami/
3.5.3208