Bigos bezmięsny, o minimalnej zawartości tłuszczu.
Robię go przez cały rok… nie tylko zimą na rozgrzanie, ale w każdej porze roku jako dawka probiotyków.
Dodaję dwa rodzaje kapusty: kiszoną i białą.
Najważniejszy składnik bigosu to właśnie ta kapusta kiszona.
Kupując, sprawdź czy na pewno jest to kapusta naturalnie kiszona w procesie fermentacji 💚 💚 💚
W sklepach, możesz znaleźć kapustę kwaszoną/kiszoną z dodatkami typu sorbinan potasu/kwas octowy czy mlekowy.
Nie kupuj takiej kapusty ❗ ❗ ❗
Jest to niezmiernie ważne abyś wybierał dobrą kapustę z dwóch powodów.
❌ Po pierwsze “prawdziwa” kapusta kiszona jest bogata w składniki odżywcze. Jest zdrowa i ceniona.
❌ Po drugie ma inny bogatszy smak.
Na FB prezentowałam proste porównanie Kapusta kiszona vs kwaszona.
Polecam kupować kapustę od lokalnych sprzedawców, z beczki. Sprawdzić smak, kolor i mieć pewność, że jesz pełnowartościowy produkt 🍀
- 1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 1 łyżka nasion kminu
- 6 liści laurowych
- 2 duże marchewki (starte na tarce)
- 1 pietruszka (starta na tarce)
- 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej)
- 1kg kapusty białej poszatkowanej
- 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny
- 200g koncentratu pomidorowego
- 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki)
- 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych
- przyprawa do bigosu (dobry skład)
- ½ łyżeczki chili
- sól, pieprz do smaku
- Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min.
- Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
- Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając.
- Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili.
Dodaj komentarz