Zupa krem z dyni. W swoim smaku delikatna, ale dodając odrobinę chili nadamy jej ostrości i wyrazistości. Krem idealny na jesień i zimę, rozgrzewa i syci. Warto dodać do ulubionych i zachwycić znajomych i rodzinę.
Dziś wersja na thermomix.
Krem smakuje najlepiej na drugi dzień. Podajemy z grzankami lub śmietaną.
Krem z dyni. Najlepszy! Wersja TM.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 4
Składniki
- 1 mała cebula pokrojona na ćwiartki
- 2 ząbeki czosnku
- kawałek 1 cm imbiru
- chili (świeże lub suszone) według uznania
- 20 g oliwy z oliwek
- 800 g obranej i pokrojonej dyni
- jedna kolba kukurydzy (ziarna) lub puszka kukurydzy
- 800 g bulionu warzywnego
- przyprawa uniwersalna
- 1 łyżeczka kozieradki (opcjonalnie)
- 1 łyżka płatków papryki czerwonej suszonej lub papryki słodkiej
- szczypta soli
Wykonanie
- Cebulę, czosnek, imbir i świeże chili włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić 5 s/obr. 6.
- Dodać oliwę i dusić 3 min temperatura 100stopni/obr. 2.
- Dodać pokrojoną dynię, rozdrobnić 8 s/obr. 5.
- Dodać kukurydzę.
- Dodać bulion i pozostałe przyprawy.
- Gotować 17 min/100°C/obr. 2.
- Zmiksować 30 s. zwiększając obroty z 1 do 8.
Karolina says
Zupę z dyni robiłam zawsze z samej dyni hokkaido, ale weźmiemy się za wersję z kukurydzą <3 U nas dzieci bardzo lubią zupy krem
Krem z dyni says
Zupa krem bardzo dobra.