Lekki wege bigos z kiszonej kapusty z grzybami. WYKWINTNY.
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • 1 cebula duża lub 2 mniejsze (kostka)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • 15 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka nasion kminu
  • 6 liści laurowych
  • 2 duże marchewki (starte na tarce)
  • 1 pietruszka (starta na tarce)
  • 1kg kapusty kiszonej (nie odsączonej, pokrojonej)
  • 1kg kapusty białej poszatkowanej
  • 2l bulionu warzywnego Bulion warzywny
  • 200g koncentratu pomidorowego
  • 10 grzybów suszonych lub 5 kapeluszy mrożonych (prawdziwki, borowiki)
  • 5 suszonych moreli lub 10 suszonych śliwek wędzonych
  • przyprawa do bigosu (dobry skład)
  • ½ łyżeczki chili
  • sól, pieprz do smaku
Wykonanie
  1. Do dużego garnka (5l.) z grubym dnem dodaj cebulę, olej, ziele, kminek, liście laurowe i podsmaż na średnim ogniu, ok 5 min.
  2. Następnie dodaj marchewkę, pietruszkę, kapustę kiszoną i 1l. bulionu. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 minut.
  3. Po tym czasie dodaj pozostałe składniki: kapustę białą, koncentrat pomidorowy, grzyby, morele, przyprawę do bigosu i pozostały litr bulionu. Gotuj kolejne 2 godziny (mały ogień), od czasu do czasu mieszając.
  4. Na sam koniec smakujemy i doprawiamy solą, pieprzem i chili.
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/lekki-wege-bigos-z-kiszonej-kapusty-z-grzybami-wykwintny/