Zupa z pokrzywy
Ilość porcji: 
Czas przygotowania: 
Czas gotowania: 
Czas całkowity: 
 
Składniki
  • por
  • 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 małe pietruszki
  • 1 cebula
  • pęczek lubczyku
  • 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe
  • 2l wody
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki)
  • 3 łyżki śmietany
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mąki krupczatki
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • pieprz ziołowy
  • sól
  • szczypta chili
Wykonanie
  1. Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny.
  2. Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew.
  3. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
  4. Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach).
  5. Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
  6. Na koniec w miseczce przygotowujemy śmietanę z jajkiem i mąką. Mieszamy dokładnie, dodajemy trochę wody gorącej z bulionu i mieszamy energicznie. Całość wlewamy do zupy. Doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem ziołowym, solą i chili.
  7. Smacznego :)
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/zupa-z-pokrzywy/