Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny.
Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach).
Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
Na koniec w miseczce przygotowujemy śmietanę z jajkiem i mąką. Mieszamy dokładnie, dodajemy trochę wody gorącej z bulionu i mieszamy energicznie. Całość wlewamy do zupy. Doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem ziołowym, solą i chili.
Smacznego :)
Recipe by Apetyt na zielone at https://apetytnazielone.pl/zupa-z-pokrzywy/