Jak słyszysz zupa z pokrzywy pewnie myślisz co za “wynalazek”, ale chcę Cię zapewnić, że ta zupa Cię zaskoczy smakiem. To wiosenny, sezonowy rarytas, który na stałe wpisze się do Twojego menu, o ile spróbujesz 🙂 Ja tą zupę pierwszy raz jadłam w Ziołowym Zakątku w Korycinach i to tam podpytałam o przepis 🙂
Do czego mogę ją porównać?
Najbardziej smak przypomina mi zupę szczawiową, jednak jest to inny bardzo oryginalny smak. Zupa jest bardzo zdrowa. Pokrzywa zawiera mnóstwo żelaza, dlatego zaleca się ją w niedoborach tego pierwiastka. Dodatkowo pokrzywa działa leczniczo na schorzenia układu moczowego. Pokrzywa to źródło wielu pierwiastków takich jak wapń, krzem, magnez, jak również witamin: A, C, E i K, czyli ta zupa to samo zdrowie. Korzystajcie z tego, kiedy jest sezon.
Pokrzywę zbieramy z terenów gdzie jest mało spalin, zbieramy w gumowych rękawicach. Najcenniejsze są młode listki, zbierane w kwietniu i maju.
Pokrzywa jest niesamowicie bogata pod względem wartości odżywczych. Oto kilka z nich:
- Witamina C: Pokrzywa jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy C. Ta witamina jest niezbędna dla wzmocnienia odporności, poprawy stanu skóry, produkcji kolagenu i ochrony komórek przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
- Witamina A: Pokrzywa zawiera również znaczną ilość witaminy A, która jest kluczowa dla zdrowia oczu, dobrego wzroku oraz utrzymania zdrowej skóry i błon śluzowych.
- Witamina K: Pokrzywa jest jednym z najlepszych naturalnych źródeł witaminy K, która jest niezbędna dla krzepnięcia krwi i zdrowych kości. Witamina K odgrywa także rolę w regulacji zdrowia serca.
- Żelazo: Pokrzywa jest bogata w żelazo, co jest szczególnie ważne dla osób cierpiących na niedobory tego pierwiastka. Żelazo jest niezbędne do produkcji czerwonych krwinek i transportu tlenu we krwi.
- Magnez: Pokrzywa zawiera także magnez, który odgrywa kluczową rolę w wielu procesach biochemicznych w organizmie. Magnez jest ważny dla zdrowia serca, układu nerwowego i mięśniowego, a także pomaga regulować poziom cukru we krwi.
- Antyoksydanty: Pokrzywa jest bogata w naturalne antyoksydanty, takie jak flawonoidy i karotenoidy. Antyoksydanty pomagają zwalczać wolne rodniki, chroniąc organizm przed stresem oksydacyjnym i chorobami przewlekłymi.
- por
- 2 średnie marchewki, pokrojone w plasterki
- 2 łodygi selera naciowego
- 3 małe pietruszki
- 1 cebula
- pęczek lubczyku
- 6 ziaren ziela angielskiego i 4 listki laurowe
- 2l wody
- 3 średnie ziemniaki
- 3 garści pokrzywy ok 130g. (tylko listki)
- 3 łyżki śmietany
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki krupczatki
- 1 łyżka octu jabłkowego
- pieprz ziołowy
- sól
- szczypta chili
- Przygotowujemy bulion czyli do garnka wrzucamy por, marchewki, seler naciowy, pietruszkę, cebulę, lubczyk, ziele angielskie i liście laurowe. Zalewamy wszystko wodą. Gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 1.5 godziny.
- Z bulionu wyciągamy warzywa, zostawiamy tylko marchew.
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
- Pokrzywę myjemy w zimnej wodzie i siekamy na drobno (w rękawicach).
- Ziemniaki i pokrzywę dodajemy do odcedzonego bulionu, solimy. Gotujemy jeszcze ok. 30 min.
- Na koniec w miseczce przygotowujemy śmietanę z jajkiem i mąką. Mieszamy dokładnie, dodajemy trochę wody gorącej z bulionu i mieszamy energicznie. Całość wlewamy do zupy. Doprawiamy octem jabłkowym, pieprzem ziołowym, solą i chili.
- Smacznego 🙂

Dodaj komentarz