• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Posiłki / Obiad / Sałata Cezar z jajkiem i chrupiącymi grzankami. Caesar Salad.

Obiad Sałatki Wegetariańska Wiosna

Sałata Cezar z jajkiem i chrupiącymi grzankami. Caesar Salad.

DSC_0328

Sałata z sosem Cezar to propozycja na obiad.
Jest sycąca i bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy wcześniej kupić składniki do sosu.
Kiedyś jadłam sałatę lodową z takim sosem w jednej z restauracji i bardzo mi smakowało. Starałam się odtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam rodzaj sera.
Sos jest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego 🙂

Sałata Cezar z jajkiem i chrupiącymi grzankami. Caesar Salad.
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
7 min
Czas całkowity
17 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 kromki razowego chleba, pokrojonego w kostkę
  • 3 jaja
  • ½ szklanki sera żółtego startego na tarce
  • ----- SOS ----
  • 7-10 łyżek oliwy tłoczonej na zimno
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka startego żółtego sera
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1-2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 filecik anchois ( opcjonalnie)
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej łagodnej
Wykonanie
  1. Gotujemy jajka na twardo.
  2. Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojony na plastry czosnek. Dodajemy chleb. Smażymy ok.5 minut, często mieszając. Grzanki powinny być chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia.
  3. Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę. Jajko można wcześniej wyparzyć. Ja wrzucam na minutę jajko do gotujących się jaj. Białko się ścina i zostaje samo żółtko.
  4. Sałatę nakładamy na głębokie talerze. Posypujemy startym serem. Jajka kroimy na 8 części i kładziemy na ser. Polewamy sosem. Grzanki posypujemy na wierzch, czosnek może być gorzki, więc go pozostawiamy na patelni.
3.5.3208

DSC_0353

Podobne przepisy

  • Sałatka z ryżemSałatka z ryżem
  • Makaron z zielonymi szparagamiMakaron z zielonymi szparagami
  • Sałatka z kaszą pęczak/bulgurSałatka z kaszą pęczak/bulgur
  • Sos winegretSos winegret


Leave a Comment

« Jajecznica z oscypkiem
Koktajl wzmacniający odporność. Jabłka + cytryna + pomarańcza »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowe zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in