Sałata z sosem Cezar to propozycja na obiad.
Jest sycąca i bardzo prosta w wykonaniu. Wystarczy wcześniej kupić składniki do sosu.
Kiedyś jadłam sałatę lodową z takim sosem w jednej z restauracji i bardzo mi smakowało. Starałam się odtworzyć smak i klasyczny sos trochę zmodyfikowałam po swojemu. Głównie zmieniłam proporcje w sosie. Ominęłam też boczek czy kurczaka, a także zamieniłam rodzaj sera.
Sos jest podstawą smaku tej sałatki. Spróbujcie tego 🙂
Sałata Cezar z jajkiem i chrupiącymi grzankami. Caesar Salad.
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Ilość porcji: 2
Składniki
- 150g mix sałat lub duża główka sałaty lodowej
- 2 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- 4 kromki razowego chleba, pokrojonego w kostkę
- 3 jaja
- ½ szklanki sera żółtego startego na tarce
- ----- SOS ----
- 7-10 łyżek oliwy tłoczonej na zimno
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka startego żółtego sera
- 1 żółtko
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1-2 łyżki sosu Worcestershire
- 1 filecik anchois ( opcjonalnie)
- 1 łyżka musztardy sarepskiej łagodnej
Wykonanie
- Gotujemy jajka na twardo.
- Masło roztapiamy na patelni i wrzucamy pokrojony na plastry czosnek. Dodajemy chleb. Smażymy ok.5 minut, często mieszając. Grzanki powinny być chrupiące. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Wszystkie składniki sosu blendujemy na gładką masę. Jajko można wcześniej wyparzyć. Ja wrzucam na minutę jajko do gotujących się jaj. Białko się ścina i zostaje samo żółtko.
- Sałatę nakładamy na głębokie talerze. Posypujemy startym serem. Jajka kroimy na 8 części i kładziemy na ser. Polewamy sosem. Grzanki posypujemy na wierzch, czosnek może być gorzki, więc go pozostawiamy na patelni.
Dodaj komentarz