• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Posiłki / Obiad / Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami

Obiad Pieczarki Soczewica Wegetariańska Wiosna

Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami

pierogi2

Pierogi z soczewicą i pieczarkami. Smakują trochę jak mięsne. Ja dodaję dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej.

Pierogi wegetariańskie z soczewicą i pieczarkami
 
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
40 min
Czas całkowity
1 godzina
 
Ilość porcji: 2 - 4
Składniki
  • Ciasto:
  • 500g maki pszennej
  • 250 ml wody letniej
  • 1 jajko
  • łyżka oleju
  • sól
  • Farsz:
  • 150g soczewicy
  • 250ml bulionu
  • kombu (opcjonalnie)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 250g pieczarek
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cząbru świeżego
  • pieprz cayane wg uznania
  • sól i pieprz do smaku
  • Do podsmażenia:
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku w łupinie
  • 2 gałązki rozmarynu
  • papryczka chili
  • 3 łyżki oleju
  • sól
Wykonanie
  1. Soczewicę zalewamy bulionem i dodajemy ewentualnie kombu. Gotujemy około 20-30 minut, aż soczewica wchłonie wodę.
  2. Pieczarki kroimy na kostkę i sparzamy gorącą wodą na sicie.
  3. Rozgrzewamy patelnię i wlewamy olej, dodajemy cebulę pokropioną w kostkę i poszatkowany czosnek. Dusimy 10 minut.
  4. Dodajemy do cebuli pieczarki i dusimy kolejne 10 minut.
  5. Do blendera dodajemy soczewicę, pieczarki i pozostałe składniki. Mieszamy, ale nie mielimy. Składniki mają być drobno rozdrobnione, a nie gładka masa.
  6. Robimy ciasto. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jako, sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na cienki placek około 3mm. Szklanką wycinamy kółka, wkładamy farsz ok. 1 łyżka i zaklejamy. Na gotującą się osoloną wodę wrzucamy pierogi. Gotujemy aż pierogi będą miękkie ok.4-5 minut.
  7. Ostudzone pierogi możemy podsmażyć. Rozgrzewamy olej. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekane chili. Czosnek przekrojony tylko na pół i wrzucamy na patelnię. Dodajemy gałązki rozmarynu i solimy. Dusimy wszystko około 5 minut. Przekradamy do miseczki. Na patelnię wrzucamy pierogi i smażymy. Na koniec smażenia dodajemy cebulkę i jeszcze chwilę smażymy.
3.5.3208

pierogi3

Podobne przepisy

  • Wegetariańskie spaghetti bologneseWegetariańskie spaghetti bolognese
  • Wegańska grochowaWegańska grochowa
  • Grillowane warzywaGrillowane warzywa
  • Pasztet z cukinii Agnieszki MaciągPasztet z cukinii Agnieszki Maciąg


Leave a Comment

« Leczo wegetariańskie. PYCHA
Piernik mojej mamy w 5 minut »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2021 · Apetyt na zielone

Copyright © 2021 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in