• Kontakt
  • O mnie
    • Email
    • Facebook
    • Instagram
    • Pinterest

Apetyt na zielone

Zdrowo jem i gotuję

  • Home
  • Posiłki
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Desery
    • Kolacje
    • Koktajle
    • Makarony
    • Sałatki
  • Dieta
    • Wegetariańska
    • Wegańska
    • Bezglutenowa
  • Pory roku
    • Wiosna
    • Lato
    • Jesień
    • Zima
  • Zdrowie
  • Ciekawostki
You are here: Home / Pory roku / Jesień / Pęczotto z pomidorami

Jesień Obiad Pomidory Por Wegańska

Pęczotto z pomidorami

DSC_0280

Bardzo lubię dania jednogarnkowe, może dlatego, że jak nie mam czasu to 20 minut wystarczy i jest obiad.

Kaszotto czy pęczotto nie było jednym z moich faworytów daniowych, jak już gdzieś jadłam to wydawały mi się niedoprawione, mdłe, bez wyrazu… Postanowiłam, że spróbuję zrobić wyraziste, smaczne pęczotto.

Zobaczcie czy się udało:)

Pęczotto z pomidorami
 
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
20 min
Czas całkowity
30 min
 
Ilość porcji: 2
Składniki
  • 100g kaszy pęczak
  • 2 łyżki oleju
  • 1 średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ pora
  • 1łyżka sosu sojowego
  • 240g pomidorów krojonych z puszki
  • ⅓ szklanki wody
  • 1 łyżka imbiru w proszku
  • szczypta chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 łyżka musztardy francuskiej
Wykonanie
  1. W pierwszej kolejności gotujemy kaszę pęczak z przepisu na opakowaniu.
  2. W międzyczasie przygotowujemy resztę dania czyli na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany na drobno czosnek.
  3. Pora kroimy wzdłuż, a następnie na cienkie paseczki, dodajemy na patelnię do reszty składników. Doprawiamy solą i sosem sojowym. Dusimy wszystko ok. 15 minut.
  4. Po tym czasie warzywa powinny być miękkie. Na patelnię dodajemy pomidory, wodę, imbir i chili. Mieszamy i na koniec dodajemy odcedzoną kaszę pęczak i musztardę. Doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Dusimy ok. 5 minut, żeby składniki się połączyły. Gotowe.
3.5.3208

DSC_0270

Podobne przepisy

  • Wegańska grochowaWegańska grochowa
  • Leczo wegetariańskie. PYCHALeczo wegetariańskie. PYCHA
  • Kaszotto warzywneKaszotto warzywne
  • Pasta AdzukiPasta Adzuki


Leave a Comment

« Pasta do chleba z soczewicy
Batoniki owsiane bez cukru i mąki »

Dodaj komentarz Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Rate this recipe:  

Wyszukaj przepis

Facebook

Dodaj swój adres e-mail, a w zamian otrzymasz moje autorskie przepisy

TOP 5

  • Meksykańska tortilla czyli wege burrito
  • Pasztet z ciecierzycy. Wegański. Szybki. Pyszny
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg – WERSJA Thermomix
  • Makaron ryżowy z warzywami w azjatyckim stylu
  • Pasztet z cukinii Agnieszki Maciąg

Tagi

bakalie banan banany bezglutenowa cebula ciasto ciecierzyca cukinia cytryna deser do chleba fit grzyby imbir jaja kapusta kokos koktajl lato makaron maliny marchew miód na słodko obiad ogórek orzechy papryka pietruszka pomarańcza pomidory por sałatka seler naciowy sezam soczewica tofu truskawki wegańska wege zdrowie ziemniaki zioła zupa śniadanie
przepisy kulinarne Przepisy na każdą okazję - Katalog Smaków myTaste.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone © 2022 · Apetyt na zielone

Copyright © 2022 · Divine Theme on Genesis Framework · WordPress · Log in